Ziua Prăjiturii cu Ciocolată!
Articol de bucurestifm, 27 ianuarie 2020, 09:46
Încadrăm ziua de 27 ianuarie în seria celor mai dulci din an pentru că, la această dată sărbătorim Ziua Prăjiturii cu Ciocolată.
Adică, nu avem orice fel de prăjitură ci pe cea mai iubită la nivel internațional, aceea în care ciocolata se îmbină armonios cu frișca, fructele, alunele, condimentele, siropul și blatul preferat.
Fie că vorbim de boema, ora 12, mascote, joffre, ecler cu ciocolată, tort de ciocolată, cheesecake cu ciocolată, brownie, lava cake, mousse de ciocolată, crema ganache și lista rămâne completabilă, pe toate acestea le aduce la numitorul comun CIOCOLATA.
Conchistadorii spanioli sunt cei care au adus din Lumea Nouă, după anul 1500, boabele de cacao.
Etimologic, cuvântul ciocolată provine din limba aztecă: ”xocolatl”, care în traducere înseamnă ”apă fierbinte” și ”cacahuatl”, care se referea la o băutură amară din cacao servită la ceremoniile religioase.
Apoi, cacaoa a stat ani mulți la mesele împărătești din Franța și Anglia. Revoluția industrială este cea care a făcut accesibilă cacaoa și celorlalte clase sociale.
În forma pe care o recunoaștem astăzi, cea de tabletă, ciocolata a ajuns datorită britanicului Joseph Fry. În următorii 60 de ani, prin combinarea de ingrediente s-a ajuns și la praline. De aici totul a crescut exponențial. Prima rețetă a unei prăjituri cu ciocolată a fost publicată în America anului 1847 în The Lady’s Receipt Book iar prima cutie pentru transportul prăjiturilor a fost realizată la compania O. Duff and Sons spre sfârșitul anilor 1920. Prima rețetă de mix uscat pentru tortul de ciocolată îi aparține americancei Betty Crocker și a fost patentată în 1947.
În România ciocolata a ajuns în a doua parte a secolului 19, iar prima fabrică de produse zaharoase, Thiess & Siedel, a fost deschisă la Brașov în 1891.
Despre inițiatorul și momentul lansării acestei zile nu se știe absolut nimic, de fapt, la cât este de popular acest moment de răsfăț, mare mirare că nu l-a inventat cineva mai demult.