VIDEO. Cu virusul la specialist!

De mai bine de o săptămână, lumea este…vizitată de coronavirus. A plecat din China, mai precis de la Wuhan. S-a răspândit în Europa, pentru că mergem cu avioanele, dar cazuri sunt și în SUA, Arabia Saudită, Singapore, Thailanda, Nepal, Coreea de Sud, Japonia, Australia, Franța și Canada.
Bilanţul bolii este, însă, sumbru în China: 132 de morţi şi 5974 de cazuri confirmate. Iar gurile rele spun că situația ar fi mult mai gravă.

În România, deocamdată, virusul nu s-a autoinvitat deși sunt români care s-au întors din China. Analizele au infirmat orice suspiciune. Deși medicii spun că virusul e de când lumea, oamenii s-au panicat. „Ministerul a inițiat un grup de lucru pentru monitorizare, format din specialiști, are măsuri de prevenție și tratare. S-a transformat într-un comitet interministerial. La nivelul național nu este pericol deocamdată. Avem avantajul că nu suntem aeroport de tranzit. Cei care vin din zonă sunt dirijați separat”, dă asigurări Nelu Tătaru secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Cum se transmite și care e cauza?

„O cale aeriană și prin materiile fecale. Păcătos e că-și modifică atacul în fiecare zi. Este un virus modificat. Chinezii reclamă alimentația cu șerpi”, explică medicul chirurg.

Cum ne tratăm?

Explică specialistul. „Se pare că există un medicament cu rezultate bune, care se folosește în HIV, s-a izolat virusul și a început și dezvoltarea unui vaccin. La început izolarea, apoi plămânul artificial din spital și tratăm simptomatica la fel ca în orice gripă”, explică Tătaru.

Deocamdată virusul nu aleargă în toată lumea iar OMS nu declanșează, deocamdată alertă internațională. Și pentru că nu ne era de ajuns un musafir de departe, avem și gripa noastră neaoșa. Sunt 8 decese până la acest moment. Ce-i drept, oameni care sufereau și de alte boli și nevaccinati. Nu avem epidemie iar medicii fac aceleași recomandări ca în fiecare an. Pentru că gripa vine în fiecare an. Tot de când lumea. „Suntem în sezon de gripă. Sunt 9 decese, ultimul azi, un copil de 11 luni de la Iași. Sunt mult mai puțini decât anul trecut. În București sunt vreo 300 de cazuri”, ne raportează reprezentantul din sănătate.

Ce măsuri luăm să ne ocolească?

„O izolare voluntară, medicamente antivirale, vaccinare, atenție la grupele de risc și, în cazuri severe, internarea în spital”, recomandă Tătaru.

Ne vaccinăm sau nu? Obligatoriu?

„Mai multe proiecte de lege, trebuie acceptul părinților, care impun și pedepse… Acum se caută vaccinul și nu se mai găsește. Avem suficient vaccin în acest moment”, spune secretraul de stat.

Revenim cu picioarele pe pământ. Pe pământ românesc și la ligile noastre. Sistemul de coplată, intens discutat de autorități și contestat de sindicaliștii din sănătate. „Un pacient accesează coplata la privat. Lumea este speriată că nu sunt bani. Și cei de la privat sunt de acord. Însă este la alegerea pacientului. Iar legea va fi împărțită strict pe programe. Spitalul de stat va trebui să fie ca unul privat. Și la nivel de mentalități”, asigură Tătaru. Însă lucrurile evoluează. De exemplu un alt caz Colectiv ar fi altfel gestionat. „Avem un ordin, protocoale, avem avize de transfer și avem și paturi. Ce-i drept nu toate la București”, punctează chirurgul.

Gripati sau nu, însă, atitudinea nu se schimbă. Nici a pacienților și nici a medicilor. „E o cutumă. Se va schimba”, punctează secretarul de stat. Ministrul spune că se demarează spitale, au crescut salarii, sunt controale dar și proceduri care nu se respectă. Iar bani pentru prevenție….”Se face prevenție. Cursuri de perfecționare cu medici, cu direcțiile de sănătate publică în unitatile de învățământ. Vrem să și ridicăm bugetul sănătății. Și sunt foarte mulți medici care au foarte mulți pacienți”.
Până atunci a ars un pacient în spital, sau mai mulți, iar sângele se aruncă la chiuvetă!

Gripa românească și coronavirusul chinezesc s-au discutat astăzi „În Comunitate” cu Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Vezi aici arhiva emisiunii În Comunitate!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.