210 ani de la nașterea lui Chopin: Concertul nr. 1 pentru pian și orchestră la Sala Radio!
Articol de Andra Radu, 30 ianuarie 2020, 13:36
La împlinirea a 210 ani de la nașterea lui Chopin, Concertul nr. 1 pentru pian și orchestră creat de celebrul muzician romantic va fi interpretat vineri, 7 februarie, de la ora 19:00, la Sala Radio, de către pianistul Toma Popovici, alături de Orchestra Națională Radio.
Considerat un „poet” al pianului, Chopin a scris ambele sale concerte de pian în jurul vârstei de 20 de ani și ulterior s-a concentrat doar asupra partiturilor „miniaturale” dedicate acestui instrument pe care l-a adorat (balade, nocturne, valsuri, mazurci, poloneze, sonate, fantezii ş.a.).
Primul concert pentru pian a fost interpretat chiar de Chopin, în octombrie 1830, anul în care compusese lucrarea, la Teatrul Național din Varșovia, unul dintre evenimentele sale de rămas-bun înainte de a părăsi Polonia natală pentru a se stabili definitiv la Paris.
Evenimentul va fi dirijat de tânărul dirijor născut în România, Andrei Feher, absolvent al Conservatorului din Montreal, ce a fost numit director muzical al ansamblului canadian Kitchener-Waterloo Symphony Orchestra (Ontario – Canada) la doar 26 de ani (poziţie pe care o ocupă din august 2018).
Concertul de la Sala Radio prezintă publicului și două lucrări semnate de compozitorul ceh Antonin Dvorak: uvertura „În natură” și poemul simfonic „Fusul de aur”. Poemul este bazat pe o suită de balade inspirate de folclorul ceh, ce povestesc despre dragostea dintre un rege și o fată simplă și premiera lucrării a avut loc la Londra, în 1896, sub bagheta legendarului dirijor Hans Richter.
Andrei Feher a fost asistent al dirijorului Fabien Gabel la Orchestra Simfonică din Quebec şi al dirijorului Paavo Jarvi la Orchestre de Paris, unde a mai avut prilejul de a colabora cu alţi maeştri ai baghetei dirijorale, ca Zubin Mehta sau Valery Gergiev.
În anul 2013 a dirijat concertul final al festivalului Young Prague, iar în anul 2014 a preluat locul celebrului dirijor Yannick Nezet-Seguin, în cadrul unui concert al Orchestrei Metropolitan din Montreal, moment ce a deschis seria colaborărilor sale cu această orchestră.
În stagiunea 2015-2016 a fost reinvitat la pupitrul Orchestrei Simfonice din Quebec, al Orchestrei Metropolitain precum şi al apreciatei Orchestre de Paris, prezentând repertorii ce au inclus Spărgătorul de nuci de Ceaikovski, Petrică şi lupul de Prokofiev, Till Eulenspiegel de R. Strauss.
Stagiunea 2016-2017 a marcat debutul dirijorului Andrei Feher alături de Monte Carlo Philharmonic Orchestra, Montreal Symphony Orchestra, Filarmonica de Stat Transilvania din Cluj-Napoca, Kitchener Waterloo Symphony Orchestra.
În plus faţă de continuarea colaborărilor cu ansamblurile menţionate, în stagiunea 2017-2018 Andrei Feher a fost invitat să dirijeze Edmonton Symphony Orchestra, Les Violons du Roy, Orchestre Nationale d’Île de France.
Pianistul Toma Popovici a absolvit Facultatea de Interpretare Muzicală a Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, după care a urmat cursurile de master la College of Fine Arts din cadrul Universităţii din Boston.
Activitatea concertistică s-a concretizat prin prezenţa la Festivalul Internaţional George Enescu (1998 şi 2011), la Rockport Chamber Music Festival (2007), Kneisel Hall Festival (2001 şi 2002), Yale University Norfolk Festival (2003), Bucharest Music and Film Festival (2008, 2009 şi 2011), precum şi prin numeroase concerte cu Boston Pops Orchestra, Orchestra Naţională Radio, Orchestra de Cameră Radio, orchestrele Filarmonicilor din Botoşani, Satu Mare, Oradea, Sibiu, Râmnicu Vâlcea, Piteşti.
Mare iubitor al muzicii de cameră, pianistul Toma Popovici este membru fondator al „Trio Strad”, alături de Alexandru Tomescu şi Răzvan Suma, şi al „Trio Tancrede”, alături de Laurent Chatel şi Alexandre Lecarme, şi colaborează cu artişti de prestigiu, precum Dana Borşan, Gabriel Croitoru, Adrian Duminică, Mira Wang, Artur Lukomyanski, Jan Muller-Szeraws ş.a.
Toma Popovici a realizat frecvent înregistrări pentru Radio România şi în perioada 2004 – 2007 a înregistrat o serie de cinci discuri pentru compania Hammond GMAC.
Concertele pot fi ascultate în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro. Biletele la concertele Orchestrelor şi Corurilor Radio sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro şi la Casa de bilete a Sălii Radio.
Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro.