București FM îți recomandă: „Apărarea Lujin”, „Pnin” și „Darul”!

Noi ediții ale romanelor „Apărarea Lujin”, „Pnin” și „Darul”, apărute în seria de autor dedicată unuia dintre cei mai importanți scriitori ai secolului XX, Vladimir Nabokov, în cadrul colecției „Biblioteca Polirom”.

Disponibile în librării și pe www.polirom.ro și recomandate de Radio București FM.

„Apărarea Lujin” este povestea unei nebunii înfiorătoare. Singuratic și recluziv în copilărie, Lujin este o enigmă pentru părinți și o victimă a semenilor. Ca să scape de angoasa cotidiană, ajunge să se refugieze în jocul de șah, pe care-l stăpânește cu virtuozitate; șahul devine însă o obsesie care înlocuiește încet-încet o realitate și așa fragmentată.

Roman universitar, roman cu cheie și metaficțiune postmodernă, „Pnin” abundă în aluzii, glume auctoriale și semnificații codate în nume proprii, pe care cunoscătorul le poate descoperi cu delicii.

O carte extrem de controversată încă de la apariție și ultima scrisă de Nabokov în limba maternă, „Darul” (1938) este o odă adusă literaturii ruse, evocând operele lui Pușkin, Gogol, Blok, Nekrasov și ale multor altora, de-a lungul unei narațiuni în al cărei miez se ascunde și o poveste de dragoste.

Această prezentare necesită JavaScript.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.