Cinema şi Muzică, evenimente din Bucureşti de astăzi, 30 ianuarie

CINEMA

* Două proiecţii mai speciale au loc la Cinemateca Eforie:

– de la ora 17:00, la cererea spectatorilor, „Cumpăna”, film poliţist regizat în 1979 de Cristiana Nicolae, cu: Ernest Maftei, Ovidiu Iuliu Moldovan, Ioana Pavelescu;

– de la ora 19:00, în ciclul Seara de Oscar, drama „Jezebel” regizată în 1938 de William Wyler, cu: Bette Davis şi Fay Bainter, distinse cu premiile pentru cele mai bune actriţe, care au jucat alături de Henry Fonda şi George Brent.

* Programul JOIA de film se reia la Spaţiul Public European (Str. Vasile Lascăr, nr. 31), cu proiecţia, de la ora 19:00, a comediei dramatice „Fúsi / Un munte de virginitate”, de Dagur Kári, al cărei personaj titular, interpretat de Gunnar Jónsson, este trecut de 40 de ani, dar încă îi lipseşte curajul de a-şi înfrunta maturitatea. Trece ca un somnambul prin viaţa de zi cu zi, în care rutina este cuvântul-cheie. Iată-l însă nevoit să facă o schimbare totală când în viaţa lui apar pe neaşteptate o fetiţă de opt ani şi o femeie de-a dreptul debordantă.

* Zilele Filmului Cubanez continuă la Institutul Cervantes (Bd. Regina Elisabeta, nr. 38), cu proiecţia, de la ora 19:00, a comediei „La película de Ana” de Daniel Díaz Torres, ce spune povestea unei actriţe fără prea mult noroc în carieră, jucată de Laura De la Uz, care vrea să-şi testeze până la extrem capacităţile histrionice şi se transformă, în nişte împrejurări excepţionale, în regizoare. Din această postură are îndrăzneala de a filma un fals documentar, neobişnuit, despre prostituţia din Cuba, şi se distribuie şi pe ea în rândul protagoniştilor. Însă pentru ea peripeţiile – şi consecinţele complexe – abia încep.

 

MUZICĂ

* La Opera Naţională, de la ora 18:30 are loc o reprezentaţie în limba italiană cu opera „Tosca” de Giacomo Puccini, cu un libret de Luigi Illica şi Giuseppe Giacosa după drama „La Tosca” de Victorien Sardou, în montarea lui Mario De Carlo. În distribuţie: Dragana Radakovic, Alin Stoica, Cătălin Toropoc, Filip Panait, Iustinian Zetea, Valentin Racoveanu, Daniel Pop, Dan Indricău, Mădălina Barbu. Dirijor: Tiberiu Soare. Cu participarea Orchestrei, Corului Operei Naţionale Bucureşti şi Corului de Copii.

* Primul concert de jazz al Noului An de la Sala Radio este susţinut, de la ora 19:00, de Big Band-ul Radio, dirijat de compozitorul Ionel Tudor, avându-l ca invitat special pe pianistul Mircea Tiberian.

* Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu” susţine, de la ora 19:00, la Ateneul Român, primul concert al săptămânii, sub bagheta dirijorului Marc Tardue, având în program: Uvertura burlescă de Aurel Stroe; Concert în Do pentru vioară, violoncel, pian şi orchestră de Ludwig van Beethoven – solişti: Andrei Baranov – vioară; Ştefan Cazacu – violoncel şi Daniel Ciobanu – pian; Tricornul, Suitele I şi II  de Manuel de Falla.

* Vlad Raţiu (contrabas), Iulia Rebeca Lupaş (flaut), Maria Marica (vioară), Cătălina Bordeanu (pian) dau un recital cameral, de la ora 19:00, făcând parte din seria concertelor susţinute de Tineri Muzicieni lansaţi de Asociaţia Culturală Ecaterina Stan, la Institutul Balassi (Str. Gina Patrichi, nr. 8). În program: Sonata în mi pentru contrabas şi pian de Montág Vilmos, Sonata 1963 de Frank Proto, Distikhon pentru flaut şi contrabas de Tudor Ciortea şi Gran Duo concertante pentru vioara si contrabas de Giovanni Bottesini.

* „Lăutăreşti şi nu prea” sunt melodiile interpretate de Maria Răducanu împreună cu Nicu Păun – acordeon şi Victor Dincă – ţambal, de la ora 20:00, în Green Hours.

* Beacon, duo american format din Thomas Mullarney III şi Jacob Gossett, ce îmbină cu succes muzica electronică şi influenţele R&B, vizitează România la finalul unui turneu european de promovare a albumului „Gravity Pairs” şi susţine un concert în Control Club, de la ora 21:00.

* Mircea Baniciu cântă, de la ora 21:30, în Hard Rock Café.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.