Ciocolata și tensiunea arterială!
Articol de Andra Radu, 30 ianuarie 2020, 12:42
Consumul de ciocolată dilată vasele de sânge și stabilizează tensiunea arterială, potrivit oamenilor de știință portughezi de la Polytechnical Institute of Coimbra. Aceștia au verificat efectele benefice ale ciocolatei asupra sistemului cardiovascular.
Potrivit unei echipe de specialiști, cacaoa, care ajută la relaxarea arterelor, stabilizează tensiunea arterială.
30 de tineri sănătoşi, cu vârste cuprinse între 18 şi 27 de ani, au participat la proiectul oamenilor de ştiinţă portughezi.
Voluntarii au fost împărţiţi în două grupuri de câte 15 persoane. În fiecare zi, timp de 30 de zile, primul grup a primit 20 de grame de ciocolată cu un conţinut de 55% de cacao. Al doilea grup a primit aceeaşi cantitate de 20 de grame, dar cu 90% conţinut de cacao.
La toţi participanţii au fost observate modificări pozitive ale vaselor de sânge, dar acestea au fost mai pronunţate la consumatorii de ciocolată cu un procent mai mare de cacao.
La numai o lună după utilizarea sa, ei au avut o scădere semnificativă a presiunii sistolice şi o elasticitate îmbunătăţită a arterelor.
Experţii spun că 20-25 de grame de ciocolată neagră pe zi reprezintă doza optimă pentru efecte benefice asupra sănătăţii.