Să trăiți, actele la control!
Articol de dianamatei, 30 ianuarie 2020, 17:27
Polițiștii vor avea atribuții dar și puteri sporite. Mai mult, vor avea și dotări în plus. Toate în timp ce Ministerul de Interne se reformează. Un Minister în care, însă, angajații se plâng de dotări și de legi vechi.
„Vorbim despre siguranța publică, deci despre oameni. Aceste reglementări trebuiau făcute. A fost modificată legea 61 și corectate niște contravenții și legea 2018/2002, legea de organizare și funcționare a Poliției Române cu acea măsură administrativă de aducere”, explică Dumitru Coarnă.
Însă oamenii refuză să se conformeze pentru că au probleme cu legea. Chiar dacă ne putem legitima cu orice act.
Acum legiuitorul reglementează foarte bine atribuțiile, însă avem și o capcana mediatică. Pătrunderea în casă fără mandat.
„Legea există din 1990. Avem patru situații de acest fel. Și se vine cu forțele speciale”, spune Dumitru Coarnă.
Iar petrecăreții…
„Până acum amenzile erau mici. Acum ajung până la 6 mii de lei. Deci, dacă îți permiți să dai 1000 de euro că vrei să urlii pe scară…sau muncim în folosul comunității”, punctează liderul de sindicat.
Polițiștii pot controla și mașinile, însă, cu o condiție.
„Pierdeam probe. Se procedează la control când avem o informație. Nu se controlează așa, toată lumea. Dacă nu se dorește, se efectuează control imediat, prin forța„, punctează Coarnă.
Atenție la telefoane, spune polițistul.
„Și telefonul se poate confisca. Dacă avem o informație, proba la dosare penale”.
Reforma Ministerului a venit și cu discuții la nivel înalt.
„M-aș declara mulțumit de discuții. Am primit majorări de salarii, drepturi din urmă. Mai avem de recuperat niște drepturi. A fost și o judecată care obligă angajatorul să ne dea banii. Iar banii sunt pregătiți. Și mai avem o discuție: specialistul de clasă. Avem promisiuni dar știu că nu au bani”, punctează Coarnă.
Însă oamenii pleacă din sistem.
„Temerea e foarte mare că rămân fără pensii. La nivel de țară vor pleca aproape 2 mii de oameni, lucru care se va simți în sistem. Iar domnul Vela nu vrea niciun plan de reorganizare, face planuri electorale”, crede sindicalistul.
Din păcate, sistemul nu mai este atractiv și din cauza faptului că nu mai sunt „coloși” de la care să se mai învețe. Chiar și așa, există tineri care vor să urmeze această meserie.
„Am avut profesioniști, iar lucrurile erau bine structurate. Era decretul 73 din 1970: închisoare dacă nu aveai serviciu. Acum avem o logistică precară și un deficit enorm de personal. Mașinile de la sate, de exemplu, trebuiau casate din 2016. De ce să nu facem un contract cu Dacia? Iar la sate oamenii sunt descoperiți după ora 16:00, nu sunt oameni”, spune sindicalistul.
La București, însă, stăm bine.
„Nu avem dosar cu crimă cu autor necunoscut pe ultimii 2 ani”, își laudă colegii Dumitru Coarnă.
Crăciunul a trecut dar polițiștii primesc un cadou. 9.000 de camere video!
Le vor primi polițiștii din trafic într-o lună, iar discuția cu agentul de la Rutieră va fi înregistrată. Dacă este cazul, imaginile vor fi folosite în instanță.
Sistemul body-cam va fi prezent pe fiecare polițist. Modelul este preluat de la polițiştii americani.
Am prezentat astăzi actele, „În Comunitate”, președintelui Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual.