Daniel Tudorache: Ministrul Mediului se află într-o gravă eroare!
Articol de Mircea Apostolescu, 31 ianuarie 2020, 16:30
Edilul Sectorului 1, Daniel Tudorache, a declarat, astăzi, pentru București FM, că ministrul Mediului, Costel Alexe, se află într-o gravă eroare în ceea ce privește cantitatea de gunoi de la Depozitul Municipal de Deșeuri de la Chiajna-Rudeni.
„Eu cred că, e părerea mea personală și a Administrației Sectorului 1, că este într-o gravă eroare domnul ministru. Noi considerăm, și am adus argumente în instanță, că s-a depășit capacitatea de depozitare a gropii, capacitate prevăzută prin contractul dintre Primăria Capitalei și operatorul depozitului de deșeuri, compania Iridex. Până la urmă, vom demonstra că noi am avut dreptate și judecătorul va hotărî. Deja am luat în calcul să căutăm o soluție de depozitare pentru gunoiul care va rămâne, după extragerea deșeurilor ce pot fi valorificate, și-i vom prezenta această soluție ministrului Mediului, în perioada următoare”, a declarat edilul din Banu Manta.
Daniel Tudorache spune că Primăria Sectorului 1 a depus, la dosarul cauzei în care se judecă cu operatorul gropii de gunoi de la Chiajna-Rudeni, compania Iridex, o expertiză topo, care demonstrează că deșeurile depuse depășesc capacitatea gropii prevăzută în contractul din 1999 dintre Iridex și Primăria Capitalei.
Mai mult, expertiza, dispusă de către instanța de judecată, ar pune în evidență și faptul că, pe lângă cele 16,5 hectare ale Depozitului Municipal de Deșeuri de la Chiajna, mai există încă 5 hectare de teren aparținând domeniului public care au fost ocupate cu gunoi, conform primarului Sectorului 1.
Daniel Tudorache spune că Autoritatea Locală a depus expertiza topo nu doar la instanța de judecată, ci și la Ministerul Mediului. De aceea, nu înțelege cum ministrul Costel Alexe susține că groapa de gunoi ar fi la 85% din capacitate.
Declarațiile primarului Sectorului 1 vin după ce Ministerul Mediului a reafirmat, printr-un comunicat de presă, ceea ce ministrul Alexe declarase deja, și anume că pre-infringementul pe gropile de gunoi este cauzat de faptul că acestea ar fi depășit 75% din capacitate, iar autoritățile locale nu au venit cu soluții pentru managementul deșeurilor.
Cu privire la groapa de gunoi de la Chiajna, comunicatul de presă al Ministerului Mediului afirma că este ocupată în proporție de 85%, ceea ce ar mai putea să-i permită funcționarea încă aproximativ un an de zile.
În context, trebuie menționat faptul că, în primăvara anului trecut, în desconsiderarea petiției a 40 de mii de bucureșteni din Sectorul 1 și a punctului de vedere al Autorității Locale din Banu Manta, Agenția pentru Protecția Mediului București a reînnoit pe 10 ani Autorizația Integrată de Mediu pentru Depozitul Municipal de Deșeuri de la Chiajna.
Puțin mai târziu, Primăria Capitalei, prin viceprimarul general Aurelian Bădulescu, a prelungit, pe un an, contractul cu operatorul gropii de gunoi de la Chiajna, compania Iridex.