„Mașenka”, o carte neobișnuită despre iubire și salvare!

Sursa foto: Cristina Toma

O carte pe care nu ar trebui să o lăsați necitită în această iarnă, mai ales că subiectul este atât de actual astăzi, când români dar și oameni din alte țări sunt nevoiți, din diferite motive, de la cele politice la cele economice, să își părăsească țara natală și să își continue viața pe alte meleaguri.

Acolo ajung să se întâlnească și să se adune cu alți conaționali. Iar dacă în țările lor erau multe lucruri care îi separau, aici sunt multe care îi fac egali.

Cam aceasta este și atmosfera din romanul „Mașenka”, scris de Vladimir Nabokov și apărut în traducere românească la editura Polirom.

Acțiunea se petrece undeva în Berlin, în pensiunea deschidă de doamna Dorn, o rusoaică măritată cu un negustor german. După moartea acestuia din urmă, ea deschisese o pensiune, unde clienții erau tot ruși care părăsiseră țara care se schimbase foarte mult și într-un mod neașteptat.

Astfel, în pensiune se adunaseră doi balerini, Gornoțvertov și Colin, o domnișoară care lucra ca dactilografă, Clara, Lev Glebovici Ganin, un tânăr educat care încerca să își găsească locul în această lume nouă, eventual să înceapă o viață nouă.

Mai este bătrânul poet Podtiaghin care dorește să ajungă în Parisul tinereții sale și Alexei Ivanovici Alfiorov, fost profesor de matematică și care, actualmente, asemeni, altor emigranți ruși ajunși în Berlin, face orice muncă de la comis voiajor la funcționar și chiar muncitor, orice numai să se întrețină și să poată să ofere cândva o viață mai bună soției sale Mașenka.

Aceasta tocmai îi scrisese că avea să sosească cât de curând, iar Alfiorov nu își mai încăpea în piele de bucurie. Nu se putuse abține să nu spună asta la toată lumea. Până și Erika, bucătăreasa pensiunii știa asta.

Sursa foto: Cristina Toma

La început, Ganin primește vestea cu indiferență pentru că oricum îl disprețuia pe Alfiorov, chiar dacă nu i-o arăta. Nu viața altora este interesul lui în acest moment, ci modul în care să scape de Liudmila, o iubită căreia, de la o vreme, îi vedea din ce în ce mai multe defecte.

Mai mult, existența lui pare a lua o cu totul o altă întorsătură atunci când află că prima lui iubită este acum soția plicticosului și pisălogului său vecin Alfiorov, iar ea trebuie să sosească la sfârșitul acestei săptămâni la Berlin.

Astfel, Ganin, copleșit de amintiri dar și de sentimente amestecate de iubire și o oarecare vină, ajunge să născocească un întreg scenariu în așteptarea Mașenkăi.

El este ferm convins că aceasta încă îl mai iubește cu aceiași înflăcărare din tinerețe. Însă va avea o adevărată revelație care îi deschide calea către un nou început.

Care este aceasta? Rămâne să aflați singuri atunci când veți citi cartea.

Însăși destinul acestui roman al lui Nabokov este unul puțin sinuos: în primul rând, „Mașenka” este primul roman al binecunoscutului autor, dar pentru că acesta era doar un debutant în acel moment, l-a semnat cu un alt nume, V. Sirin.

Mai târziu, cartea a fost ecranizată în anul 1987 regia filmului, fiind semnată de John Goldschmidt, cu Gary Elwes și Irina Brook în rolurile principale.

Până să căutați filmul și să îl vedeți, căutați să citiți romanul „Mașenka” de Vladimir Nabokov, pe care nu îl veți mai lăsa din mână până când nu veți întoarce și ultima pagină!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.