„Disciplina și seriozitatea sunt cele mai importante în cariera unui sportiv”
Articol de bucurestifm, 3 februarie 2020, 11:56
Elisabeta Lipă a fost invitata lui Răzvan Petre – București FM și a lui Davian Vlad – Radio Oltenia Craiova, în ediția specială de vineri, 31 ianuarie 2020, a emisiunii De 10 X România.
Prima doamnă a canotajului românesc a început să facă sport încă din fragedă copilărie, iar în ziua în care a descoperit canotajul totul avea să se schimbe cu desăvârșire, atât pentru ea cât și pentru felul în care acest sport era perceput în lume.
„Mi-a plăcut sportul de mică. O aveam model pe sora mea care era mai mare decât mine cu șase ani și practica atletism. O vedeam la competiții. Am zis: „Trebuie să fac și eu același lucru!”. Am avut noroc de profesori de educație fizică dedicați acestei meserii care au știut să-mi îndrume pașii. Și eu am început prima oara cu atletismul, după care în liceu am practicat baschetul, dar pentru puțin timp, pentru că am fost selecționată în clasa a X-a și îndrumată către canotaj. Am plecat din Botoșani, de la Liceul Mihai Eminescu, către București și am rămas și în zilele noastre”, a mărturisit Elisabeta Lipă în emisiune De10XRomânia.
De 25 de ori campioană a României, de 8 ori medaliată olimpică, dintre care 5 medalii de aur, și având atestatul de cea mai decorată canotoare din istoria olimpiadelor, Elisabeta Lipă deține recordul de a fi prima femeie din acest sport care a participat la 6 olimpiade și, de asemenea, recordul pentru cea mai lungă perioadă de timp între 2 medalii olimpice de aur: Los Angeles 1984 și Atena 2004. În anul 2000, Federația Internațională de Canotaj i-a acordat medalia Thomas Keller, distincție considerată a fi Oscarul canotorilor, pentru merite excepționale aduse canotajului mondial. La data de 1 decembrie 2004, Elisabeta Lipa a devenit prima femeie din România înaintată la gradul de chestor de poliție (echivalent cu cel de general), iar în anul 2008 a fost declarata Cetățean de Onoare al orașului Siret. Comitetul Olimpic Sportiv Român i-a acordat trofeul „Colanul Olimpic”, înainte de plecarea la Jocurile Olimpice de la Beijing, din 2008, iar în noiembrie 2015 a fost numită în funcția de ministru al Tineretului și Sportului.
Prima doamnă a canotajului româneasc a spus în emisiunea De10XRomânia că „o astfel de performanță depinde de ce anume iți dorești. În primul rând, dacă vrei să ajungi la o asemenea perfomanță. Vorbim de șase ediții la jocurile olimpice care înmulțit cu patru înseamnă 24 de ani de activitate. Un om se pensionează după atâția ani de muncă la cel mai înalt nivel. Mi-a plăcut ceea ce am făcut, nu am simțit, timpul a trecut atât de repede și uite așa am ajuns să fiu declarată canotoarea secolului. Sportul cere foarte multe sacrificii. În general, dacă îți dorești să ajungi la anumită performanță, nu numai în sport, în orice domeniu, trebuie să te sacrifici pentru că altfel performanța nu vine de la sine. În sportul de înaltă performanță este greu să ai parte și de alte plăceri ale vieții”.
Elisabeta Lipă este președintele Federației Române de Canotaj, fiind un model pentru generațiile mai tinere.
„Sportul românesc este impas și are nevoie de cineva să-l resusciteze, să-l pună pe o linie dreaptă, dacă dorim să ne mai bucurăm de rezultatele sportivilor noștri. Sport inseamnă înainte de toate sănătate, dacă vrem să avem o națiune sănătoasă, copii sănătoși care să ne înlocuiască, iar cei care sunt făcuți pentru înalta performanță să fie îndrumați, susținuți. Sportul este cel mai bun ambasador al României”, a mai spus Elisabeta Lipă.
Emisiunea De 10X România a fost realizată de București FM și Radio Oltenia Craiova și a fost transmisă în toată rețeaua Radio România Regional.