Parcul Natural Văcărești se modernizează!
Articol de bucurestifm, 3 februarie 2020, 16:40
Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, alături de preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate (ANANP), Adi Croitoru, şi reprezentanţi ai Asociaţie „Parc Natural Văcăreşti” au semnat un protocol de colaborare în vederea dezvoltării unicei arii naturale protejate urbane din România.
Potrivit ministrului de resort, elaborarea Planului de Management al Parcului Natural Văcăreşti va fi finanţată din bugetul de stat, suma urmând să fie de ‘câteva sute de mii de euro’.
Parcul Natural Văcărești este o poveste de succes a naturii care și-a recâștigat drepturile, fără niciun fel de ajutor din partea omului, chiar în mijlocul celei mai mari aglomerări urbane din țară, și a unuia dintre cele mai poluate orașe europene.
Ecosistemul Văcărești este unul viabil, prezentând toate elementele lanțului trofic.
Peste 170 de specii de păsări pot fi observate la Văcăreşti, în special cele de apă: bâtlani, egrete, cormorani şi gâşte sălbatice. În afară de acestea, mlaştinile sunt şi casa unor mamifere mici precum: vulpi, nevăstuici şi vidre (protejate la nivel european). Ecosistemul este divers şi include reptile, amfibieni şi nevertebrate precum: tritoni, salamandre, ţestoase de apă, şopârle gri, şerpi de iarbă.
Parcul Natural Văcăreşti se întinde pe o suprafaţă de 186 de hectare, iar în ultimii 22 de ani în acest areal s-a format un ecosistem acvatic cu întinderi de mlaştini, ochiuri de apă, stufăriş, perdele de trestie şi stuf. Totodată, în zonă au fost identificate specii din mai multe grupe, respectiv: mamifere, păsări, reptile şi amfibieni, faună piscicolă cu peste 90 de specii.
În Europa, singura astfel de zonă umedă urbană este Wetland Centre din Londra, care se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 40 de hectare.
Sursa Foto: Radu Sofran