Ceaiul negru şi vinul roşu reduc riscul de demenţă

Consumul de ceai negru, vin roşu şi varză creaţă poate reduce riscul dezvoltării bolii Alzheimer, indică rezultatele unui studiu desfăşurat timp de 12 ani.

Aceste produse sunt bogate în substanţe chimice numite flavonoide care menţin creierul într-o stare bună de sănătate. Cercetătorii de la Universitatea Rush din Chicago au urmărit starea de sănătate a 921 de persoane, cu vârsta medie de 81 de ani, care au răspuns la întrebări despre dieta lor. S-a dovedit că majoritatea flavonoidelor, aproximativ o ceaşcă de ceai negru pe zi, reduc la jumătate riscul de Alzheimer.

Uleiul de măsline, perele, portocalele şi broccoli sunt printre cele mai eficiente produse pentru a evita pierderea de memorie. „Consumul mai multor fructe, legume şi ceaiuri poate fi un mod ieftin şi uşor pentru oameni de a evita Alzheimer”, a declarat liderul echipei de cercetători, Thomas Holland.

În primul studiu, flavonoidele au fost împărţite în patru tipuri – kaempferol, isoramnetină, miricetină şi quercetină.
Kaempferolul, care se găseşte în cantități mari în legumele cu frunze, cum ar fi spanacul, broccoli şi varza creaţă, precum şi în ceai, a redus riscul de demenţă cu 51%.

Dieta alimentară care include isoramnetină, conţinută în ulei de măsline, vin roşu, pere şi sos de roșii, a redus riscul cu 38%, la fel ca şi miricetina din ceai, varză creaţă, portocale, roşii şi vin roşu. Quercetina din mere nu a avut niciun efect.

Cei care au primit cea mai mare cantitate de flavonoide – 15,3 miligrame pe zi – au avut un risc cu 48% mai scăzut de a dezvolta boala Alzheimer, comparariv cu cei care au primit cea mai redusă cantitate – 5,3 miligrame pe zi. 28 din cei 186 de participanţi cu cel mai mare aport de flavonoide au fost diagnosticaţi cu demență, faţă de 54 din cei 182 de participanţi cu cel mai mic aport de flavonoide.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.