VIDEO: Frumoșii „nebuni” ai marilor orașe!

Reintegrarea în societate a persoanelor cu probleme psihice este o problema care ne afectează pe toți.
Ne întâlnim cu ei pe stradă și nu puțini dintre noi au avut de suferit.
Mii de români cu afecțiuni psihice sunt lăsați în voia sorții, deși trebuie internați și supravegheați.
Bolnavii ajung să fie o povară și un risc, pentru propriile lor familii, dar și pentru noi toți.
Familiile bolnavilor psihic trebuie să înfrunte neputincioase, zilnic, o realitate cruntă și dureroasă pentru care nu găsesc nicio portiță de salvare.
Răspunsul medicilor este mereu același: nu sunt locuri în spitale.
Iar nouă ne este și frică de marginalizare. „Nu vrem să ne vadă lumea, vom fi marginalizați, există reticențe. Însă lumea s-a mai schimbat”, spune psihologul Adrian Socol, de la Fundația Estuar.

Tulburările psihice sunt principala cauză de dizabilitate în lume.
Una din două persoane vor fi afectate de-a lungul vieții de o tulburare psihică în următorii ani, spune Organizația Mondială a Sănătății.
Multe dintre ele sunt pe străzi.
„Putem avea măsuri preventive să identificăm oamenii în situația asta. Și cum îi ajutăm pe cei care au ajuns deja în stradă. Oamenii ăștia au nevoie de asistență integrată: psihologi, asistenți sociali, juriști. Există însă și oameni care au probleme dar stau în familie. Și cer ajutor pentru reintegrare”, spune Socol.

În centrul Estuar de la București este un adevărat sanctuar.
„Se fac tot felul de cursuri, activități de socializare și recreative. Este o comunitate terapeutică, se fac prietenii…Sunt persoane care și-au găsit locuri de muncă, și-au găsit parteneri, s-au format familii. Sunt oameni care vin acolo de 20 de ani”, explică psihologul.

Însă statul…
„Statul ar trebui să ofere servicii complexe. Oamenii trebuie să meargă în spitale, în policlinici și nu prea se întâmplă. Noi avem voluntari, studenți care vin să învețe. Mergem și facem cursuri în școli de sănătate mintală. Iar Bucureștiul nu este diferit de celelalte orașe din țară. Chiar dacă e mai multă poluarea, mai mult stres. Bucureștiul nu generează altfel de statistici. Aici nu vorbim despre moștenirea genetică”, punctează terapeutul.

Între 2% și 4% din populație suferă de depresie severă.
Iar suicidul e al doilea ucigaș al adolescenților și adulților tineri și principalul ucigaș al bărbaților sub 45 de ani, în țări dezvoltate precum Anglia.
În aceste cazuri avem nevoie de ajutor specializat. Am nevoie de un centru unde să mergem. La stat nu prea există dar nici ONG-urile nu pot acoperi tot.

Reintegrarea în societate a persoanelor cu probleme psihice a fost discutată astăzi „În Comunitate” cu Adrian Socol, psiholog la Fundația Estuar.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.