Daniel Tudorache: În sprijinul cetățenilor, vrem să expropriem și să menținem locul de joacă de pe Ion Mihalache 148D!

Sursa foto: Mircea Apostlescu/ arhiva

Protest al cetățenilor …

Aseară, locuitorii blocurilor din vecinătatea locului de joacă, de pe Bulevardul Ion Mihalache 174D, au protestat împotriva intenției de a se construi un bloc cu 5 etaje pe amplasamentul actualului loc de joacă și spațiu verde.

Oamenii spun că, de 60 de ani, de când a fost construit cartierul, terenul respectiv a avut destinația de spațiu verde și loc de joacă pentru copii.

Cei mai vârstnici mai spun că au crescut odată cu cei 30 de copaci ce ar urma să fie defrișați și că au bătut mingea, în copilărie, pe acest loc de joacă.

Și cei mai vârstnici și cei mai tineri erau indignați de faptul că locul de joacă ar urma să dispară, iar nepoții și copiii lor nu ar mai avea unde să se joace în aer liber, în siguranță.

Unii dintre protestatari au venit chiar și de la câteva blocuri distanță. Aceștia spuneau că locul de joacă de la 148D este singurul pe o distanță de mai multe sute de metri și că își aduc copiii și nepoții chiar și de la o stație de autobuz distanță, ca să se poată da în leagăne.

O altă supărare a oamenilor este aceea că vor fi tăiați copacii de 60 de ani vechime, care oferă umbră, vara, dau oxigen și îi protejează iarna de viscolele, iar vara de praful și zgomotul Bulevardului Ion Mihalache, care este unul foarte circulat.

Cetățenii sunt convinși de faptul că ceva este în neregulă, atât cu privire la reconstituirea dreptului de proprietate pe terenul respectiv, cât și în ceea ce privește Planul de Urbanism Zonal (PUZ), votat de către Consiliul General al Municipiului (București CGMB), în luna decembrie a anului trecut.

Ce spun autoritățile locale …

La protest a fost prezent și viceprimarul Sectorului 1, Daniela Popa. Ea a declarat că, la Primăria Sectorului 1, nu au fost depuse, încă, documentele pentru a solicita autorizația de construire pe terenul de pe Ion Mihalache 148D.

Viceprimarul i-a invitat pe protestatari la primărie, luni, de la orele 16:00. Aici va avea loc o întâlnire la care vor participa atât edilul Daniel Tudorache, cât și arhitectul șef al Sectorului 1 și reprezentanți ai Direcției de Cadastru din primărie.

Vor fi discutate soluțiile pentru ca terenul de pe Ion Mihalache Nr. 148D să rămână spațiu verde și loc de joacă pentru copii.

Daniel Tudorache vrea să exproprieze terenul și să-i păstreze destinația …

Foto: Mircea Apostolescu

Primarul Daniel Tudorache a declarat pentru București FM că a încercat, prin Direcția de Cadastru a primăriei, să ia legătura cu reprezentanții proprietarului terenului în cauză, pentru a negocia răscumpărarea acestui imobil. Însă, proprietarul a evitat orice contact în acest sens cu Autoritatea Locală a Sectorului 1.

Însă Primăria Sectorului 1 va merge mai departe și va face toate demersurile necesare pentru exproprierea terenului, pentru a-l reda cetățenilor și a-i păstra actuala destinație, a declarat edilul din Banu Manta.

Tudorache speră că va beneficia, în acest sens, și de sprijinul CGMB, care va trebui să adopte o hotărâre prin care să împuternicească Primăria și Consiliul Local al Sectorului 1 să cumpere, în numele și pentru Municipiul București, terenul de pe Bulevardul Ion Mihalache 148D. Asta pentru că sectoarele nu au patrimoniu, ci întregul patrimoniu este al Municipiului București, reprezentat prin CGMB, explică primarul Sectorului 1.

Este vorba despre același CGMB care, în ultima sa ședință de anul trecut, cea din luna decembrie, aporba PUZ Ion Mihalache Nr. 148D.

Prin acest PUZ, consilierii municipali își dădeau girul asupra oportunității construirii unui bloc de 5 etaje, aproape lipit de cele deja existente, pe terenul în suprafață de 360 de metri pătrați de pe Ion Mihalache 148D.

Așadar, consilierii municipali considerau oportun, în luna decembrie, ca cei 30 de copaci să fie defrișați și locul de joacă să dispară.

Rămâne de văzut dacă, la solicitarea Primăriei Sectorului 1, consilierii municipali își vor schimba părerea și vor adopta hotărârea care să-i permită Autorității Locale din Banu Manta să exproprieze terenul …

Această prezentare necesită JavaScript.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.