Primăria Sectorului 1 nu putea refuza eliberarea certificatului de urbanism, iar acesta nu dă dreptul la construire!
Articol de Mircea Apostolescu, 7 februarie 2020, 15:27
Scandalul PUZ-ului Ion Mihalache 148 D tinde să ia amploare iar unele forțe politice încearcă să-l folosească drept armă electorală.
Cetățenii din zonă sunt, pe drept cuvânt, nemulțumiți de pierderea spațiului verde și a locului de joacă pentru copii, dar sunt manipulați de către cei aflați în căutare de procente electorale.
Așadar, pentru a repune adevărul în drepturile sale istorice, am întrebat-o pe arhitectul șef al Sectorului 1, Olivia Oprescu Ciobanu, de ce a eliberat Autoritatea Locală din Banu Manta certificatul de urbanism care a stat la baza obținerii PUZ-ului, adoptat de către Consiliul General al Municipiului București (CGMB), în decembrie anul trecut?
Potrivit prevederilor legii, certificatul de urbanism este un act de informare, pe care autoritatea locală este obligată să îl elibereze, la solicitarea oricărei persoane interesate, „orice persoană fizică sau juridică interesată”, spune arhitectul șef al Sectorului 1.
Olivia Oprescu Ciobanu a declarat, pentru București FM, că Primăria Sectorului 1 nu putea refuza eliberarea certificatului de urbanism solicitat pentru Bulevardul Ion Mihalache Nr. 148 D, deoarece acest refuz ar fi constituit infracțiunea de abuz în serviciu.
„Pentru eliberarea unui certificat de urbanism, legea nu prevede obligativitatea prezentării de către solicitant a unui titlu de proprietate. Prezentarea unui titlu de proprietate asupra terenului devine obligatorie numai atunci când se solicită autorizația de construire”, a declarat pentru București FM, Olivia Oprescu Ciobanu.
„Documentele care trebuie depuse de către solicitantul certificatului de urbanism, potrivit legii, sunt: cererea tip, un formular prevăzut de lege, elemente de identificare a solicitantului, respectiv nume, adresă etc, elemente de identificare a imobilului pentru care se solicită emiterea certificatului de urbanism, respectiv localitate, număr cadastral și număr de carte funciară, elemente care definesc scopul solicitării – planuri cadastrale sau topografice, cu evidențierea imobilului în cauză. Iar pentru imobilele neînscrise în evidențele de cadastru se solicită niște planuri. Pentru cele înscrise în evidențele de cadastru se solicită extras din planul cadastral și extras de carte funciară pentru informare, actualizat la zi. În plus, solicitantul trebuie să mai prezinte documentul de plată a taxei pentru emiterea certificatului de urbanism, în copie”, explică arhitectul șef al Sectorului 1.
Olivia Oprescu Ciobanu mai susține că certificatul de urbanism nu dă dreptul la construire. Acesta are doar un caracter informativ, solicitantul fiind informat ce anume trebuie să facă pentru a obține o autorizație de construcție.
Prin certificatul de urbanism, emis în 2017, pentru terenul de pe Bulevardul Ion Mihalache Nr 148 D, Primăria Sectorului 1 condiționa realizarea investiției de elaborarea, prin grija beneficiarului, a unei documentații de urbanism (PUZ), realizată și aprobată conform legii, adică adoptată de către Consiliul General al Municipiului București (CGMB).
„Rațiunea pentru care am condiționat autorizarea investiției de întocmirea unui PUZ a fost exact natura amplasamentului și a obiectului de investiții. Obiectivul de investiții trebuia să fie analizat printr-o documentație de urbanism”, a declarat arhitectul șef din Banu Manta.
Mai simplu, deși terenul nu figura în Registrul Spațiilor Verzi, conform unei adrese din 2017 obținute de la Primăria Capitalei, iar în Planul de Urbanism General (PUG) al Municipiului București, acest teren figura la categoria de folosință M, adică construibil, ceea ce i-ar fi permis proprietarului să edifice o construcție de P+14. Primăria Sectorului 1 i-a cerut proprietarului să obțină de la CGMB un PUZ, ceea ce presupunea, pe lângă obținerea tuturor avizelor, și consultarea publică.
Arhitectul șef al Sectorului 1 mai spune că Direcția de Cadastru, împreună cu ADP, au încercat să ia legătura cu proprietarul în vederea cumpărării terenului de pe Ion Mihalache 148 D, însă proprietarul nu a dorit să vândă terenul, ci a ales să-și exercite dreptul de proprietate prin construire.