Termoenergetica va cere despăgubiri de la ELCEN!

Foto: Olga Stancu/arhiva

Directorul general al Companiei Municipale Termoenergetica, Alexandru Burghiu, a declarat, astăzi, că va solicita despăgubiri de la Electrocentrale București SA (ELCEN), în urma celei mai mari avarii din istoria sistemului de termoficare, avarie care a survenit, sâmbătă, 8 februarie, la orele 09:15.

Este în curs operațiunea de stabilire a cuantumului pagubelor înregistrate de Termoenergetica, susține Burghiu.

Cauza avariei a fost creșterea bruscă a temperaturii cu peste 20™C în 20 de minute. Termoenergetica a solicitat o temperatură de 96-98™C, iar ELCEN a livrat agent termic la 120™C.

Acest șoc termic a dus la un fenomen numit de specialiști „lovitura de berbec”, la dilatarea puternică și bruscă a conductelor și a compensatorilor. Magistrala de termoficare a explodat chiar la gura CET Sud. Există legătură de cauzalitate între șocul termic și cea mai mare avarie din istoria sistemului de termoficare, a explicat Burghiu.

Șeful de la Termoenergetica a mai spus că prin contractul dintre RADET și ELCEN și prin Regulamentul de funcționare al serviciului de termoficare este formalizată procedura prin care Electrocentrale București SA trebuie să livreze agentul termic la temperatura solicitată de către RADET.

Totodată, niciodată în istoria sistemului RADET nu a solicitat agent termic la o temperatură mai mare de 110™C.

Liderul sindicaliștilor de la Termoenergetica, Ioana Stoica, a declarat că populația nu suportă nici un fel de pierderi în factura directă, în urma avariilor înregistrate în sistemul de termoficare.

La intrarea în bloc sunt contoare care înregistrează numărul de gigacalorii livrate. Dacă agentul termic nu este livrat la parametrii contractuali, asociația de proprietari nu plătește, a explicat Ioana Stoica.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.