„Sărutul pictat” – o carte unde misterul artei și cel al iubirii se întrepătrund!
Articol de cristina.toma, 15 februarie 2020, 10:00 / actualizat: 15 februarie 2020, 15:00
O carte pe care nu ar trebui să o lăsați necitită, mai ales că am intrat în perioada în care oamenii încep să vorbească despre diverse moduri în care să celebreze iubirea. Ei bine, o astfel de carte este „Sărutul pictat”, scrisă de Elisabeth Hickey și apărută la editura Nemira în colecția Baabel.
Aceasta ar putea să fie și un cadou special pentru cineva drag în aceste zile.
Cartea ne spune povestea de iubire dintre pictorul Gustav Klimt și creatoarea de modă Emilie Floge, cea căreia i s-a spus și „rivala austriacă a lui Coco Chanel”.
Povestea de iubire este istorisită din perspectiva lui Emilie Floge, care este nevoită să fugă din Viena ocupată de naziști și să lase în urmă atelierul ei plin nu doar de haine prețioase și lucrate cu migală, opere de artă ci, și multe amintiri.
Nu se poate despărți însă de desenele și schițele lui Klimt pe care le păstrează cu sfințenie, deși unele au devenit subțiri ca niște aripi de fluture.
Le va lua cu ea orice ar fi. Această mapă o va însoți în trenul arhiplin cu care va părăsi Viena. În spatele fiecărui desen, a fiecărei schițe sau tușe mai groase sau mai subțiri se ascund mii de clipe pe care ea le petrecuse cu Klimt.
Pentru mulți el era maestrul Gustav Klimt. Pentru ea avea să fie doar Gustav. Gustav al inimii ei.
Povestea începuse într-o zi însorită când întreaga Vienă devenise o imensă sală de teatru, plină de spectatori de toate vârstele care așteaptau un singur spectacol: alaiul imperial care avea să urmeze un anume traseu.
De altfel, Viena anului 1886 era un oraș al cafenelelor elegante, al operei și al unei comunități aritistice plină de efervescență și inspirație.
Acum, la parada imperială era plin de privitori, din toate clasele sociale. Unii veniseră doar să vadă, pe când alții veniseră și pentru o mică afacere: să vândă flori, înghețată, sau să facă portrete la minut ca frații Gustav și Ernst Klimt.
Domnul Floge, fabricant de pipe și un tată destul de sever pentru cele trei fiice ale sale, Pauline, Emilie și Helene, se afla și el acolo însoțit de cele trei fete, îmbrăcate ca de sărbătoare și care se straduiau din greu să facă față mâncărimilor provocate de gulerele de dantele, care pe cât de frumoase erau, pe atat de incomode. Ele nu trebuiau să se scarpine, să se foiască și, mai ales, să se plângă.
Doar Emilie pare să fi găsit soluția salvatoare cu ajutorul unui șervețel de bumbac subtilizat de la bucătarie și aplicat pe sub acest guler nesuferit.
La acest eveniment fetele văd că tatăl lor stă de vorbă cu un domn nu înalt dar impunător. Este pictorul Gustav Klimt.
Fetele îi sunt prezentate, iar apoi tatăl îl va angaja pe artist să dea acestora câteva lecții de pictură.
Emilie avea pe atunci doar 12 ani și a fost fascinată de modul și rapiditatea cu care Gustav Klimt făcea aceste portrete unor oameni aleși la întâmplare.
Va deveni în scurt timp eleva lui, chiar eleva lui preferată, dar nu va deveni mai târziu pictoriță ci, creatoare de modă și o femeie de afaceri dibace. Faima ei, va crește încet-încet, iar doamnele din lumea bună vieneză îi vor deveni cliente.
Pe măsura trecerii anilor și legătura dintre ea și Gustav devine mai puternică și mai profundă. El avea să îi prezinte lui Emilie lumea boemă a artiștilor, a modelelor senzuale și a nobililor decadenți, lume care o fascinează dar o și sperie deopotrivă.
În același timp, Emilie devine muza lui. Îi regăsim chipul și zâmbetul în multe dintre tablourile lui Gustav Klimt. Însă, în timp, această poveste de dragoste se transformă într-o poveste despre artă, care va da naștere unuia dintre cele mai celebre tablouri ale lui Gustav Klimt: „Sărutul” unde apar amândoi.
Probabil că în spatele fiecărei opere de artă celebre se află o poveste de iubire neștiută. Rămâne ca cineva să o scoată la lumină așa cum a facut Elisabeth Hickey în romanul „Sărutul pictat”.