Destinații de vacanță – Iași

Nu doar destinatiile externe sau cele exotice iti aduc experiente de neuitat. O vacanta frumoasa o poti avea chiar si aici, in Romania. Orasul recomandat este Iasi, unul dintre cele mai mari si mai frumoase orase din Romania, o destinatie excelenta pentru un city-break. Este cel mai important oras din Moldova, din punct de vedere economic, cultural si politic.

Fosta capitala culturala a Moldovei, din 1408, ofera numeroase obiective turistice pe care trebuie sa le vizitezi.

Prima oprire in Iasi este la Palatul Culturii – unul dintre cele mai populare simboluri ale orașului. Opera arhitectului I.D. Berindei a fost realizata in perioada 1906 – 1925, fiind inaugurata de regele Ferdinand al Romaniei. Impresionanta cladire adaposteste mai multe institutii culturale de prestigiu.

Vei descoperi si patru muzee: Muzeul de Istorie al Moldovei, Muzeul Etnografic, Muzeul de Arta si Muzeul Stiintei si Tehnologiei Stefan Procopiu.

De departe cel mai spectaculos este Muzeul Etnografic al Moldovei, unde vei gasi un patrimoniu de peste 13.000 de piese.

Nu poti trece prin Iasi, fara sa vizitezi Parcul Copou. Amenajarea lui a inceput in perioada 1833-1834. Acesta adaposteste Monumentul Legilor Constitutionale, cel mai vechi monument din tara noastra.

Cunoscut si ca Obeliscul cu lei, a fost creat de Mihail Singurov in anul 1834 si reprezinta un simbol al celor patru puteri europene care au recunoscut independenta Tarilor Romane.

Tot aici vei gasi Aleea Junimea, care afiseaza busturile personalitatilor celebre ale Moldovei precum Mihai Eminescu, Ion Creanga, Costache Negruzi, Iacob Negruzzi, Veronica Micle, Constantin Daniel Stahi si Barbu Stefanescu-Delavrancea.

Un alt loc pe care nu trebuie sa il ratezi este Gradina Botanica din Iasi! A fost fondata in anul 1856 si poarta numele fondatorului sau, medicul si naturalistul Anastasie Fatu. Este prima gradina botanica universitara romaneasca si, in acelasi timp, cea mai mare din tara.

Este unica prin numarul mare de specii vegetale si prin masurile speciale de conservare aplicate. Caracterul unic al Gradinii Botanice din Iasi este dat de valoarea patrimoniala a colectiilor stiinţifice si de sectia destinata persoanelor cu dizabilitati de vedere.

Daca vei trece si pe la celebra Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, trebuie sa vizitezi si Sala Pasilor Pierduti, unde vei admira picturile murale unice ale celebrului artist Sabin Balasa. Acestea acopera 300 de metri patrati din cladirea principala a Universitatii.

Iasi este renumit si pentru incarcatura sa spirituala, oferind posibilitatea de a descoperi unele dintre cele mai impresionante lacasuri de cult ale Moldovei. Printre acestea se numara si Mitropolia Moldovei si a Bucovinei, localizata in zona centrala a orasului.

Ultima atractie turistica recomandata este Bojdeuca lui Ion Creanga, primul muzeu memorial literar din Romania, inaugurat la 15 aprilie 1918. Ea reprezinta una din cele 12 filiale literare din cadrul Muzeului Literaturii Romane Iasi.

Toate Povestile si Amintirile din copilarie au fost scrise in casuta botezata de scriitor bojdeuca. In vara si in toamna anului 1876, Mihai Eminescu a locuit aici drept chirias al lui Creanga.

Bojdeuca reprezinta si casa expoziției documentare referitoare la viata si opera lui Ion Creanga.

Biblioteca si amfiteatrul in aer liber au fost construite in perioada 1984-1989, dar au fost inaugurate abia la 11 iunie 1989, cu ocazia implinirii a 100 de ani de la moartea scriitorului.

Acestea sunt doar cateva idei pentru un city break in Iasi – capitala culturala a Moldovei. Iti va oferi lectii de istorie, de cultura si arta, dar este o destinatie care iti aduce si distractie. Nu rata sansa de a degusta delicioasele preparate moldovenesti, dar si vinurile specifice zonei.

Oriunde ai alege sa mergi in vacanta, sa ramai cu amintiri de poveste. Traieste si calatoreste! 🙂

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.