VIDEO: Alexandru Dedu, invitat la De 10 X România!

Sursa foto: Alexandru Dolea

În viața unui sportiv sunt nenumărate provocări și competiții, însă șansa de a participa la Olimpiadă poate să apară o singură dată sau niciodată de-a lungul unei cariere. Anul 2020 este olimpic, iar echipa feminină de handbal a României are șanse să ajungă la Tokyo în această vară.

Președintele Federației Române de Handbal, Alexandru Mihai Dedu, a fost invitatul Adelinei Tocitu, de la București FM, și al Alinei Nechita, de la Radio Cluj, în ediția de colecție a emisiunii de vineri, 21 februarie 2020, De 10 X România.

Sursa foto: Alexandru Dolea

Federația Internațională de Handbal a anunțat adversarele României la turneul preolimpic de handbal feminin din Muntenegru. Neagu și Compania vor juca cu Thailanda, Muntenegru și Norvegia.

Președintele Federației Române de Handbal, Alexandru Dedu, a spus în emisiunea De 10 X România că Thailanda va fi o participantă onorabilă la acest turneu.

„Meciurile vor fi între noi, muntenegrence și norvegience. Nu suntem într-un moment fericit, pentru că jucătoare foarte bune și cu experiență nu pot face parte din echipa României. Strict legat de turneu (…), am speranță deoarece în pregătirile de până acum echipa s-a manifestat corect. Au fost cantonamente de pregătire, de omogenizare în care toată lumea s-a înhămat la treabă și au făcut-o bine. În același timp, Norvegia este Norvegia, dar nu mai este aceeași echipă din urmă cu un an sau doi, iar cu Muntenegru, într-un moment bun la ultimul Campionat Mondial, am fost foarte aproape să scoatem un rezultat bun, ținând cont de circumstanțele acelui meci. Sunt peste noi ca experiență, dacă mă gândesc la echipa lor ca un tot, dar nici echipa României nu are jucătoare lipsite de experiență, iar Cupele Europene au ajutat foarte mult”.

Suporterii care vor să însoțească echipa feminină de handbal a României la Turneul preolimpic din Muntenegru, din perioada 20 – 22 martie 2020, o pot face pentru că s-a format un grup mare de susținători.

Sursa foto: Alexandru Dolea

„Angi, Angela Toboșaru, șeful galeriei handbalului românesc este ca întotdeauna organizator și deja s-a coagulat un grup mare de suporteri care se duc într-acolo. Există un colț de tribună pe care îl avem. Nu există deplasare, o să vedeți în cazul în care o să fie bine, că deja sunt oameni care vor să meargă în Japonia pentru a fi alături de echipa națională”, a menționat Alexandru Dedu.

Președintele Federației Române de Handbal este de părere că sportul românesc, din care handbalul face parte, nu se poate ridica foarte mult deasupra societății, fiindcă este parte din ea.

„În strategia pe care am încercat să o aplic în acești șase ani, am urmărit niște patterne, modele pe care le-am văzut și le-am trăit în niște țări care în momentul de față au niște cuvinte grele de spus în handbalul internațional. Strategia pe care am încercat să o aplic nu este normală. În mod normal, ai o bază pe care o urmărești de jos și construiești piramida.

În România, nu este posibil din cauza faptului că sub autoritatea federației nu există cluburi…Noi nu avem decât o putere regulamentară, nu financiară, juridică sau administrativă. Majoritatea cluburilor sunt sub Ministerul Tineretului și Sportului și sub Ministerul Educației. Eu am folosit metoda cârlig, de a avea produsele foarte bune sus în vârf și cu ajutorul lor să trezim interesul pentru handbal și să facem copiii să se uite la echipa națională de handbal feminin, să se uite la echipe foarte bune din campionat”.

Sursa foto: Alexandru Dolea

În prezent, la Federație este o dezbatere pe tema criteriilor stabilite de actuala conducere cu privire la achiziționarea jucătorilor din străinătate pentru cluburile din România, considerate prea stricte.

Alexandru Dedu a spus în emisiunea De 10 X România, că nu este împotriva jucătorilor străini, deoarece își dorește ca în campionatele României să vină spuma, cei de la care se poate învăța.

„Aceste criterii sunt niște decizii ale consiliului de administrație. Celor care în momentul de față vin cu niște cereri din multe puncte de vedere întemeiate le reamintesc că în baza acestei strategii, care a început în urmă cu șase ani, în campionatele României au ajuns sportivi de valoare. La fete suntem pe locul doi în Europa, iar la băieți suntem pe locul 11 în lume. Eram pe locul 13 în urmă cu niște ani.

În același timp, în urmă cu șase ani de zile exista Oltchim Râmnicu Vâlcea, care emitea pretenții la Cupele Europene și Constanța, care era deja într-un declin la băieți. Alte echipe – tangențial. În momentul de față sunt 4-5 echipe din România care sunt constant în fazele finale. România poate mai mult. Aș vrea ca oamenii să înțeleagă că o strategie națională niciodată nu o să coincidă cu strategia unui club care are un interes imediat, punctual. Din cauza asta, eu știind de întâlnirea președinților, i-am rugat să țină cont de faptul că există și un interes național legat de handbal.

Handbalul este un fenomen social, se vede, se aude și se vorbește foarte mult despre el în ultimii ani. A fost o primă parte în care am atras atenția asupra noastră. S-au delimitat și s-au creat produsele și suntem în momentul monetizării. Ideea este că scopul Federației Române de Handbal este reprezentarea României în competiții internaționale, ca loturi internaționale, și trebuie să focalizăm pe tinerii noștri, trebuie să-i creștem”.

Sursa foto: Alexandru Dolea

Perspectivele pentru handbalul românesc sunt bune pentru că există dragoste pentru acest sport transmisă din generație în generație.

„Trăiesc cu convingerea că handbalul românesc este o găină cu ouăle de aur. Ținând cont că noi suntem sub 10.000 de handbaliști legitimați și ne batem cu țări care au sute de mii, asta înseamnă că avem foarte mult potențial. Dacă ne gândim la partea economică și sunt vecini care au bugetul federației de 10 ori mai mare, în condițiile acestea noi suntem în peisaj.

Datorită înaintașilor noștri noi, care au făcut mare performanță în handbal, în România este o dragoste latentă pentru handbal și noi, celelalte generații, am fost suficient  de buni și am ținut flacăra aprinsă prin rezultatele echipelor naționale, prin rezultatele echipelor de club, handbalul este vis și eu visez la un aur, la o competiție majoră”, a mai spus Alexandru Dedu în emisiunea De 10 X România.

Alexandru Mihai Dedu este președintele Federației Române de Handbal din anul 2014.

Ediția de colecție a emisiunii De 10 X România a fost realizată de București FM și Radio Cluj și a fost transmisă în Rețeaua Radio România Regional.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.