VIDEO: Totul despre emoții!
Articol de cristina.toma, 24 februarie 2020, 18:27
Subiectul emisiunii „În Comunitate”, din acest început de săptămână, au fost emoțiile în cele mai tainice forme ale lor.
Invitata emisiunii a fost Daniela Bololoi, președinte și membru fondator al Asociației „Help Autism” și concertul extraordinar „EMOCION” care face parte din proiectul „Suflet în Culori”, aflat la cea de a VII-a ediție.
„Concertul EMOCION își dorește să adune laolaltă câți mai multi oameni pentru ca împreună miracolul muzicii să fie transformat în miracolul recuperării copiilor cu autism.”, a spus Daniela Bololoi.
Proiectul caritabil de muzică clasică a luat ființă în 2014, ca o îmbinare a dorinței Asociației pentru Muzică, Artă și Cultură de a oferi sprijin persoanelor aflate în dificultate, și a obiectivului Asociației Help Autism – de a susține recuperarea copiilor diagnosticați cu autism.
Este al șaptelea an în care Asociația Help Autism marchează Ziua Internațională a Conștientizării Autismului prin intermediul acestui evenimentul cultural.
Concertul este menit să atragă atenția asupra problematicii autismului în România și totodată să strângă fonduri pentru susținerea celor peste 500 de copii din asociație.
Mai multe detalii găsiți pe: http://musicarte.ro/suflet-in-culori/.
La noi în țară autismul și tratarea lui este reglementată de o lege, însă nu sunt alocate fondurile necesare pentru terapiile copiilor cu autism. Astfel, speranța rămâne tot la părinti, la familiile acestor copii care adesea nu mai fac față cheltuielilor.
La nivel mondial, 1 din 59 de copii este diagnosticat cu Tulburare de Spectru Autist, iar rezultatele studiilor efectuate în țara noastră ne înscriu, din păcate, în aceeași incidență. În România, în fiecare an, 1000 de copii sunt diagnosticați cu autism conform Institutului Național de Sănătate Mintală.
Autismul este cea mai răspândită tulburare a copilăriei, nu se vindecă, dar prin diagnosticare precoce și intervenție specializată, aproape jumătate dintre copiii afectați pot ajunge să trăiască o viață independentă.
Un copil cu autism petrece în medie între două și opt ore pe zi în camera de terapie, luni sau chiar ani la rând, iar costurile sunt între 2000 și 5000 de lei pe lună.
La aproape 10 ani de la înființare, Asociația „Help Autism” este astăzi cea mai mare organizație dedicată copiilor cu tulburări pervazive de dezvoltare din România.
Help Autism susține sute de copii diagnosticați cu TSA prin programe de terapie, în cadrul celor 5 centre și la domiciliu.
De la terapie specifică, la programe de integrare școlară, de la sprijin pentru părinți, la campanii de conștientizare, lobby și advocacy, Help Autism caută să ofere constant un spectru de soluții pentru copiii și adolescenții cu autism și pentru familiile lor, să pregătească școala și societatea să-i accepte și să-i integreze.
Mai multe detalii despre activitatea Asociației „Help Autism” găsiți pe www.helpautism.ro.