VIDEO: Părinții învață să stea de vorbă cu profesorii altfel!
Articol de dianamatei, 25 februarie 2020, 16:46
S-a lansat ghidul „Profesor și Părinte Azi”. Inițiatorii proiectului sunt Federația Națională a Asociațiilor de Părinți din România și Inspectoratul Școlar al Capitalei.
Ideea unui ghid care să faciliteze interacțiunile dintre părinți și profesori a venit din nemulțumirile exprimate de ambele tabere.
Ședințele cu părinții sunt guvernate în acest moment de aceleași reguli vechi de zeci de ani. Se discută situația elevilor de față cu toată lumea, iar copiii sunt împărțiți în buni și răi. Nu de puține ori apar conflicte.
Experții în educație propun o revoluție a ședințelor cu părinții. Așa că au pus la punct un ghid în care au implementat elemente de psihologie a adultului.
Nimic nu este lăsat la voia întâmplării, de la așezarea în bănci și discurs, la jocurile de rol și soluțiile concrete de răspuns la problemele existente în cadrul ședințelor.
Toate aceste elementele le vor fi la îndemână, de acum înainte, profesorilor care vor să își schimbe metoda de interacțiune cu părinții.
„Este o nevoie reală. A venit atât din rândul părinților cât și de la profesori. Fiecare face după nevoile și pregătirea sa. Părintele poate să fie mediator. Adică nu se poate să discuți despre copilul meu de față cu ceilalți”, spune Nicoleta Albert.
Copiii au nevoie de modele.
Și ei vor învăța din această relație între părinți și profesori.
„De exemplu, ne așezăm în semicerc. Și mă uit, ca profesor, la toți egal. Pentru mine este părintele elevului din clasa mea, indiferent de ce școală are”.
„E un moment propice să eradicăm practicile vechi. Este util și se poate implementa. Până acum nu aveam un mijloc de acest fel. Venim și în întâmpinarea profesorilor care mai au și alte treburi. Vrem să mergem la fiecare școală să stăm de vorbă cu profesorii. Apoi vom face workshop-uri cu profesorii”, punctează psihologul Radu Fabian.
Ghidul va fi pe băncile din toată țara.
„Ghidul pleacă în toată țara. Până acum este doar în București. Se va distribui prin directorii de școli. Dar vom sta de vorbă cu ei. Așa a venit ideea, din discuțiile cu profesorii; ei ne-au semnalat această nevoie de a învăța cum să vorbească față în față cu părinții”, informează Nicoleta Albert.
Vom învăța, ca părinți, să nu emitem judecăți, să vorbim pe rând și egal, să stăm de vorbă natural ți modern. Iar repetiția este mama învățăturii.
„Sunt cursuri acreditate de minister. Iar ideea a venit de la profesori. Pentru că se confruntă cu tot felul de probleme venite de la părinți. Și trebuie să învățăm să le facem față. Așa vom ști să stăm de vorbă”, ne învață Albert.
„Noi venim ca niște specialiști, dăm niște direcții. Însă părinții își vor personaliza modul de implementare”, sfătuiește Radu Fabian.
Iar cu școala trebuie să fim prieteni. Elevi, profesori și părinți.
Ghidul ne ajută dacă vrem să ne ajutăm.
Am discutam astăzi „În Comunitate” despre ghidul „Profesor și Părinte Azi” cu inițiatorii proiectului, Nicoleta Albert, de la Asociația ProActa Edu, și psihologul Radu Fabian.