VIDEO: Coronavirusul si boala autoimună!

Patru milioane de români sunt prizonierii unor boli care nu se vindecă niciodată. Sabotați de propriul corp. În loc să îi apere, imunitatea se întoarce împotriva lor şi le distruge şi părţile sănătoase. Pentru că natura le-a înzestrat cu un sistem de apărare mai puternic, femeile sunt mai afectate. Psoriazisul, lupusul sau scleroza sunt cele mai cunoscute, însă numărul bolilor autoimune trece de o sută. Nu sunt contagioase.

Multe dintre medicamentele pentru aceste afecțiuni sunt fabricate în China. Iar China este sub asediu! „Datele nu sunt exacte. Nimeni nu ne-a spus care sunt riscurile pentru noi. Iar presa nu a explicat cum trebuie nicio dată”, spune Rosalinda Lepădatu, președinte al Asociației Pacienților cu Boli Autoimune.

Pacienții sunt nemulțumiți și de comunicarea dintre autoritățile de la nivel înalt. „OMS nu ne-a lămurit despre simptome, despre ce trebuie să facem, cum să prevenim, cum să ne protejăm”. Avem oameni și spitale în carantină. „O măsură care nu elimină riscuri. Oamenii intră și ies; medici și asistente care ies din spital își iau de mâncare sau fumează. Deci asta nu este carantină”.

Bolnavii cu afecțiuni autoimune sunt îngrijorați. Autoritățile spun că totul este sub control. Eu mă îndoiesc. În acestă situație fiecare își acoperă piața proprie și apoi pe celelalte profitabilă. Iar România nu este profitabilă din acest punct de vedere. Avem o politică de preț foarte proastă: a celui mai mic. Iar din acest preț se scade taxa clowback. În acest fel producătorul nu-și acoperă prețul de producție”, explică Rosalinda Lepădatu.

Și virusul nu e singură problemă. „Anul acesta vor fi mai puține medicamente; se retrag producătorii din cauza prețurilor. Se modifică legea. Noi suntem mințiți în fiecare an. Soluția este importul paralele dar nu s-a luat în discuție. O altă problema este imunoglobulină care la noi trenează de ani de zile. În China se donează plasmă, la noi nu există centre de colectare”. Bolnavi sau nu, evităm isteria și ascultăm sfaturile medicilor.

Cum afectează epidemia de coronavirus aprovizionarea cu medicamente a pacienților cu boli autoimune? La această întrebare dar și altele ne-a răspuns astăzi, În Comunitate, Rosalinda Lepădatu, președinte al Asociației Pacienților cu Boli Autoimune.

Vezi aici arhiva emisiunii În Comunitate!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.