Gabriela Firea: Primăria Capitalei a luat toate măsurile necesare pentru prevenirea răspândirii coronavirusului !
Articol de Mircea Apostolescu, 27 februarie 2020, 16:46
Primarul general al Capitalei Gabriela Firea a anunțat, astăzi, că la Spitalul de Boli Infecțioase și Tropicale „Victor Babeș”, aflat în administrarea Primăriei Capitalei, a fost alocat un corp de clădire separat, Pavilionul „B4”, cu 60 de locuri, pentru pacienții infectați cu coronavirus. Pavilionul a fost complet renovat anul trecut.
A fost, deja, creat un circuit separat pentru acești bolnavi, chiar de la intrarea în unitatea spitalicească. Iar personalul este dotat cu echipamentul de protecție necesar, a mai afirmat Firea.
Conform edilului Capitalei, Spitalul „Colentina”, aflat și el în administrarea Primăriei Capitalei, va funcționa ca spital suport. Acesta va primi pacienți care nu au coronavirus dar au nevoie de terapie intensivă de la Spitalul „Matei Balș”, pentru a elibera secția ATI a acestui spital.
Totodată, la solicitarea prof. Dr. Streinu-Cercel și a prof. Emilian Imbri, Primăria Capitalei va demara în regim de urgență achiziția a două aparate de testare genetică pentru depistarea coronavirusului, a mai anunțat Gabriela Firea.
Managerul Spitalului de Boli Infecțioase și Tropicale „Victor Babeș”, Emilian Ioan Imbri a declarat că există deja indicatoare care îi conduc pe cei veniți brun zonele cu risc de la poartă spitalului direct la Pavilionul „B4”, cel special alocat. Acesta este cazul molet renovat de către Primăria Capitalei și beneficiază de o dotare de vârf, cu oxigen și monitoare la fiecare pat.
Dacă toate cele 60 de paturi alocate pacienților cu coronavirus arunci ocupate, costurile materialelor speciale necesare pentru protecția personalului s-ar ridica la 1 milion de lei pentru 45 de zile, a precizat managerul Spitalului de Boli Infecțioase și Tropicale.
Trei sau patru persoane suspecte de infecție cu coronavirus au fost internate în acest pavilion special, dintre care două au fost deja externate, spune șeful de la „Victor Babeș”.
Personalul din acest pavilion va lucra numai acolo. Este vorba despre 5 medici și 30 de asistente și îngrijitoare , a mai explicat profesorul Imbri.
Profesorul Imbri a făcut apel la calm. El i-a îndemnat pe oameni să nu dea crezare zvonurilor, ci să ia în considerare doar informațiile oficiale.
„Nu ne este teamă și cred că nu va depăși curtea Spitalului Babeș”, a încheiat profesorul Imbri.
Doctor Simine Florescu de la Spitalul „Victor Babeș”, specialistă în boli infecțioase și tropicale, a subliniat, de asemenea, că nu este cazul că oamenii să intre în panică. Deși virusul este nou și transmiterea sa este destul de rapidă, formele grave sunt rare iar mortalitatea este mică. Majoritatea covârșitoare a celor infectați se recuperează fără nici o problemă și exista foarte multe forme ușoare sau medii, mai spune specialistul.
Simine Florescu recomandă o atitudine de foarte mare atenție la igiena mâinilor, evitarea expunerii îndelungate în locurile foarte aglomerate. Călătorii care vin din zone aflate pe lista zonelor cu transmitere, inclusiv Italia, vor fi scrinați la aeroport și, chiar dacă nu ar intra în contact cu nici un reprezentant al autorităților, ei trebuie să ceară un sfat . Dacă respectivul călător nu prezintă nici un semn de boală, trebuie să rămână carantinat la domiciliu timp de 14 zile, perioada maximă de incubație a virusului.