Va prelungi PMB contractul gropii de gunoi de la Chiajna-Rudeni?
Articol de Mircea Apostolescu, 28 februarie 2020, 13:36
Mai puțin de o lună până la expirarea contractului PMB-Iridex!
Pe 22 martie, va expira contractul dintre Primăria Capitalei (PMB) și operatorul Depozitului Municipal de Deșeuri de la Chiajna-Rudeni, SC Iridex Group SRL. Până acum, PMB nu și-a manifestat clar intențiile în legătură cu prelungirea sau nu a acestui contract. În cazul în care Municipalitatea bucureșteană nu ar prelungi contractul cu Iridex, groapa de gunoi de la Chiajna-Rudeni s-ar închide definitiv.
În acest context, precum și în cel mai larg al discuțiilor și disputelor dintre PMB și Ministerul Mediului, cu privire la poluarea aerului din Capitală și la pre-infringementul privind gropile de gunoi, am întrebat-o pe primarul general al Capitalei Gabriela Firea care este poziția PMB în legătură cu prelungirea contractului cu Iridex.
Edilul șef Gabriela Firea vrea să afle de la Ministerul Mediului dacă groapa de gunoi este conformă normelor de mediu!
Edilul șef al Capitalei a precizat că PMB nu are atribuții în ceea ce privește avizarea și controlul gropilor de gunoi. Aceste atribuții revin Agenției pentru Protecția Mediului (APM), instituție în subordinea Ministerului Mediului.
Depozitul de deșeuri de la Chiajna-Rudeni are autorizație integrată de mediu, eliberată de către APM București, pentru încă opt ani de acum înainte, a răspuns Gabriela Firea.
Primarul Capitalei mai spune că a trimis o adresă oficială către Ministerul Mediului, prin care cere să se precizeze dacă autorizația integrată de mediu pentru groapa de gunoi Iridex mai este valabilă sau nu. Gabriela Firea vrea să afle de la Ministerul Mediului și instituțiile subordonate acestuia dacă groapa de gunoi de la Chiajna este conformă normelor de mediu și dacă afectează sănătatea oamenilor, prin poluare.
Până în acest moment, PMB nu a primit nici un răspuns oficial din partea Ministerului Mediului. Iar, în lipsa unui astfel de răspuns, Municipalitatea „va proceda în consecință”, potrivit Gabrielei Firea.
Sursa Foto: Polita Locala Sector 1
Un contract cu cântec …
În context, trebuie menționat faptul că acest contract dintre PMB și SC Iridex Group SRL, Nr 955, a fost semnat pe 11 martie 1999.
Pe 22 martie anul trecut, a fost semnat Actul Adițional Nr.3, prin care se prelungea cu încă un an Contractul Nr. 955/11.03.1999.
Prin același act adițional, se introduceau și obligații noi în sarcina Iridex. Astfel, operatorul gropii de gunoi este obligat:
– să nu depășească cantitatea de 4.500.000 de metri cubi de deșeuri depozitate,
– să nu primească gunoi decât din București,
– să raporteze lunar cantitățile de deșeuri depozitate,
– să monitorizeze calitatea factorilor de mediu.
De asemenea, prin actul adițional de anul trecut erau stabilite în sarcina Iridex și obligațiile de a creea o zonă de protecție, prin plantarea de arbori, și de a folosi instalații „de înaltă tehnologie” pentru a preveni dispersarea gazului de depozit în atmosferă.
Povestea gropii de gunoi de la Chiajna-Rudeni este una pe cât de lungă pe atât de sinuoasă.
Pentru a nu ne referi decât la istoria recentă, încă din anul 2017, există o petiție semnată de 40 de mii de cetățeni din Sectorul 1 prin care se cere închiderea definitivă a gropii de gunoi Iridex.
În ciuda acestei petiții și a protestelor cetățenilor din Sectoarele 1 și 6, din Chiajna și alte localități din județul Ilfov, în ciuda existenței unor procese pe rol în legătură cu groapa de gunoi, pe 14 februarie 2018 Agenția pentru Protecția Mediului București, instituție aflată în subordinea Ministerului Mediului, elibera Autorizația Integrată de Mediu pentru Depozitul Municipal de Deșeuri de la Chiajna, autorizație valabilă până pe 13 februarie 2028.
În acest moment, se află pe rolul instanțelor mai multe procese privind groapa de gunoi Iridex.
Unul dintre procese este acela în care Primăria Sectorului 1 contestă autorizația integrată de mediu eliberată de APM BUCUREȘTI.
În cadrul acestui proces, Primăria și Poliția Locală a Sectorului 1 tind să dovedească faptul că a fost deja depășită capacitatea de depozitare, de 4. 500.000 de metri cubi, prevăzută atât în Contractul 955/1999, cât și în Actul Adițional Nr.3/22.03.2019.
În acest proces a fost depusă o expertiză topografică dispusă de instanță, iar, ieri, a fost respinsă cererea de strămutare a procesului depusă de avocații Iridex.
Un alt proces este cel dintre Primăria Sectorului 1 și Primăria Capitalei, prin care Autoritatea Locală din Banu Manta contestă legalitatea prelungirii Contractului Nr. 955/1999 prin Actul Adițional Nr 3/22.03.2019.
Ministerul Mediului este numai îngrijorat …
Desigur, am solicitat și la Ministerul Mediului un punct de vedere cu privire la situația gropii de gunoi de la Chiajna. Însă, până la momentul publicării acestui material, nu am primit nici un semn de viață de la minister.
Tăcerea Ministerului Mediului este de neînțeles, în contextul în care ministrul Costel Alexe și-a manifestat preocuparea în legătură cu pre-infringementul privind gropile de gunoi, lansând public întrebarea adresată primarului general Gabriela Firea cu privire la managementul deșeurilor, după ce va fi atinsă capacitatea maximă de depozitare a actualelor gropi de gunoi.
Lăsând la o parte faptul că domnul ministru nu pare să ia în considerare faptul că există măcar indicii puternice că ar fi fost deja depășită capacitatea de depozitare, cel puțin în cazul Chiajna, fapt ce i-a fost adus la cunoștință de către Primăria Sectorului 1, Gabriela Firea i-a răspuns lui Costel Alexe că PMB va depozita deșeurile la gropile de gunoi autorizate de către Ministerul Mediului.