Ministrul mediului a aflat despre poluarea din București de pe Facebook!
Articol de Mircea Apostolescu, 2 martie 2020, 14:27 / actualizat: 2 martie 2020, 15:50
Ministrul Mediului Apelor și Pădurilor, Costel Alexe, a anunțat astăzi că, în cursul nopții trecute, între orele 21 cu vârful între orele 3-4 dimineața, rețeaua de monitorizare a calității aerului din subordinea Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM) a înregistrat depășiri de până la opt ori a concentrațiilor maxime admise la particule în suspensie de tip PM10 și la oxid de azot (NO2).
În jurul orei 11, concentrațiile de PM10 și NO2 începeau să tindă către normal, spune Alexe.
Date asemănătoare au înregistrat și rețelele independente de măsurare a calității aerului, a precizat ministrul.
Costel Alexe dă vina pentru acest episod de poluare intensă pe două incendii, cel din zona Gării de Nord și incendiul de vegetație forestieră de la Crevedia, sinistru ce a afectat o suprafață de 5000 de metri pătrați, dar și pe anumite activități industriale de ardere și pe faptul că oamenii își ard gunoaiele din gospodării.
În condiții de calm atmosferic și lipsă a vântului, au apărut valorile ridicate de PM10 și NO2, explică șeful de la Mediu.
Conform ministrului mediului, în Ilfov există un număr de 46 , iar în București sunt 69 de operatori economici autorizați să desfășoare activități ce presupun procese de ardere.
„Avem suspiciuni de activități industriale, care se desfășoară, în Județul Ilfov și în București, mai ales noaptea, care dau în atmosferă cantități ridicate de poluanți”, a declarat Alexe.
Până la finele acestei săptămâni, Garda de Mediu va demara o acțiune de verificare a tuturor „surselor de ardere” de pe raza municipiului București și a Ilfovului, pentru a vedea dacă dețin echipamente de monitorizare a emisiilor la coșul de ardere.
Vor fi verificate și acele entități care ar putea să desfășoare activități fără a deține autorizație. Într-un timp foarte scurt, dacă nu au aceste echipamente sau nu au avut reglementare în autorizațiile de mediu, vom solicita revizuirea acestora și le va impune obligația de a deține aceste echipamente și de a raporta în timp real datele privind aceste emisii, chiar și în timpul nopții, către ANPM, către APM București sau Ilfov, pentru a putea informa în timp real populația, spune ministrul mediului.
Dacă se va constata că acești operatori economici nu își îndeplinesc obligațiile cuprinse în autorizațiile de mediu, vor fi aplicate cele mai drastice măsuri, mergând până la sistarea activității, a afirmat Costel Alexe.
O altă măsură pentru prevenirea unor astfel de situații este aceea de a integra în dispeceratul Ministerului Mediului reprezentanți ai Gărzii de Mediu și ai Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, pentru ca, în cazul unor episoade de poluare, comunicarea interinstituțională sau dinspre ministere să fie eficientă și să poată fi adoptat un plan de măsuri chiar și pe timpul nopții.
Cetățenii trebuie să sesizeze orice episod de poluare la numărul unic de urgență 112, pentru ca, apoi, sesizarea să fie transmisă dispeceratului Ministerului Mediului.
Costel Alexe a anunțat astăzi și demiterea conducerii Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, instituție pe care a numit-o „elefant”.
ANPM nu a comunicat în timp util Ministerului Mediului și Gărzii de Mediu datele din rețeaua de măsurare a calității aerului privind poluarea aerului din București.
Ministrul Alexe nu a aflat despre poluarea din București de la ANPM, potrivit propriilor declarații, ci de pe o rețea de socializare, abia în jurul orei 4 dimineața.
Ministrul Mediului a cerut ca administrațiile publice locale, prin polițiile locale, ale localităților din jurul Capitalei să controleze fenomenul arderilor necontrolate din gospodăriile populației, fenomen specific primăverii.