VIDEO: Bolile respiratorii la copii – tratamente si preventie

Epidemia de coronavirus care afecteaza acum si Europa îi îngrijorează și pe părinții din România. Cei mici, oricum se îmbolnăvesc des în această perioadă de trecere de la un anotimp la altul. Mai este și epidemia de gripă sezonieră care a făcut ca multe scoli să își întrerupă activitatea in țară pentru dezinfectie dar si din cauza numărului mare de copii bolnavi.

Cum îi putem feri pe cei mici în aceste conditii, mai ales că, în cazul lor, chiar și o simplă răceală netratată corespunzător poate declanșa afecțiuni care să le facă probleme si să le afecteze caltatea vieții pe termen lung.
Una dintre cele mai des întâlnite astfel de afecțiuni este astmul care de cele mai multe ori debutează în perioada copilăriei. Acesta nu va putea face anumite sporturi, nu va putea să reziste la efort fizic indelungat și chiar urcarea câtorva trepte îi va deregla ritmul normal al respiraței si, în general va atrage după sine si alte probleme de sănătate.

Există și metode de preventie precum imbrăcarea copilului adecvat in functie de starea vremii însă fără exagerări, ca aceea de a-l imbraca prea gros sau prea subțire.  De asmenea, un regim alimentar si de miscare care să evite apariția obezității este esențial dar si evitarea – pe cat posibil – a expunerii celui mic la un mediu poluant.

Insă și în cazul în care copilul deja a facut o boală cronică respiratorie cu un regim de viață adecvat si respectarea indicatiilor medicului dar si efectuarea controalelor medicale periodice copilul și mai târziu adultul va  putea duce o viață normală dar fară excese.

Mai multe puteti afla din inregistrarea video a emisiunii aflata pe site-ul nostru

Am discutat subiectul „În Comunitate” cu Roxana Nemes, medic pediatru pneumolog la Institutul de Pneumoftiziologie “Matei Balș”.

Vezi aici arhiva emisiunii În Comunitate!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.