Eveniment pentru bucuresteni- „43 de ani de la cutremurul din 1977”

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP) alături de Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU), Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) și Biblioteca Națională a României organizează astazi simpozionul „43 de ani de la cutremurul din 1977”.

Evenimentul va avea loc la Biblioteca Națională a României, în sala Mircea Eliade, între orele 09:00 și 16:30.

Simpozionul se dorește a fi un bun prilej de a discuta despre cutremurul care a produs cele mai mari pagube în România, în special în București, dar și despre situația actuală, conștientizare și percepția riscului seimic de către populație.

Datele oficiale arată că 1578 de persoane și-au pierdut viața în România (din care 90% în București) și 11321 au fost rănite, în principal datorită prăbușirii clădirilor.

Seismul a avariat grav aproape 32897 de locuințe, din care 33 de cladiri de înălțime medie sau mare s-au prabușit în București.

763 de unități industriale, 11 spitale și 374 de grădinițe și școli au fost afectate.

La parterul Bibliotecii cât și în parcarea acesteia (Bulevardul Mircea Vodă) sunt prezentate o serie de expoziții cu tema

-„Educație pentru o mai bună pregătire la dezastre”:

– Expoziția de tehnică a IGSU (mașini de intervenție, containere multirisc, motociclete SMURD etc.);

– Caravana SMURD „Fii pregătit” – Centrul mobil de pregătire a populației

– Expoziția Mobilă despre Cutremure a INFP

– Expoziția Muzeului Pompierilor

– Expoziția de cărți din colecția Bibliotecii Naționale, cu privire la cutremurul din 1977

– Minisimulatorul seismic al URBAN-INCERC.

Nu în ultimul rând, între orele 17:00 și 19:30, sub titulatura „Bucureștii și cutremurele” se va desfășura și ultimul tur ghidat, dintr-o serie de trei. Evenimentul, cu plecare din Piața Universității (statuia lui Mihai Viteazul) este organizat de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP),

În cadrul turului ghidat se va putea vedea, la fața locului, cât de puternic a fost afectat Bucureștiul de cutremurele din 1940 și 1977, dar și conștientiza cât de mare este riscul seismic în prezent și ce măsuri pot fi luate de către populație și autorități pentru diminuarea acestuia.

Pentru mai multe detalii accesați site-ul www.infp.ro sau www.igsu.ro, precum și paginile de Facebook ale evenimentelor:

– Simpozion: https://www.facebook.com/events/730560824014945/

– Tur ghidat: https://www.facebook.com/events/2601904293465537/

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.