Gabriela Firea cere ca situația poluării din București să fie analizată în CSAT

Primarul Capitalei solicită sprijinul Președintelui României, al CSAT și al președintelui Camerei Deputaților pentru a se depista cine a fost poluatorul din zilele 1-2 martie din Capitală, având în vedere că municipalitatea nu dispune de stații de monitorizare a calității aerului, acestea aparținând Agenției Municipale de Mediu din subordinea ministerului de resort.

Gabriela Firea a declarat că este vorba despre un accident ecologic. De asemenea, edilul Capitalei a trimis o scrisoare Curții de Conturi prin care îi solicită precizări dacă municipalitatea poate să achiziționeze în regim de urgență stații de monitorizare a calității aerului pentru a avea informații în timp real.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a cerut Ministerului Mediului ca, prin intermediul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, să ridice filtrele de la stațiile de măsurare a calității aerului care au funcționat în noaptea de 1-2 martie pentru a analiza particulele reținute și a identifica poluatorul.

Gabriela Firea a declarat că Primăria Capitalei are câteva „piste” în legătură cu posibilii poluatori.

O posibilă pistă ar putea fi două dintre CET-urile ELCEN, Progresul și Grozăvești. Edilul Capitalei spune că deține informații că aceste două CET-uri ar fi ars mai multă păcură și nu ar avea filtrele necesare pentru a reduce poluarea pe care o generează.

O altă posibilă pistă sunt cei 118 agenți economici din București și Județul Ilfov care dețin autorizații integrate de mediu pentru arderea diverselor materii prime și a deșeurilor, autorizații eliberate de către ANPM, prin APM București și APM Ilfov.

Există indicii că unii dintre acești agenți economici ar fi putut avea accidente sau ar fi ars cantități mai mari, în noaptea de 1-2 martie, susține Gabriela Firea.

În fine, alți posibili poluatori ar putea fi gropile de gunoi de la Vidra, Chiajna-Rudeni și Glina, despre care însuși ministrul Mediului, Costel Alexe, declara că, în zonele respective „pute”, conform Gabrielei Firea.

Primarul Capitalei a mai spus că reacția ANPM și a Ministerului Mediului în cazul accidentului ecologic din noaptea de 1-2 martie poate fi caracterizată drept incompetență, pentru că au lipsit procedurile prin care populația să fie avertizată prin intermediul sistemului „Ro-Alert”.

Dacă, însă, în zilele imediat următoare, ANPM și Ministerul Mediului nu vor arăta cine a fost poluatorul, ar putea fi vorba despre o mușamalizare, a răspuns Gabriela Firea la o întrebare București FM.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.