VIDEO: Suntem ceea ce mâncăm
Articol de cristina.toma, 4 martie 2020, 11:06
Una dintre problemele care frământă lumea de astăzi este cea a siguraței alimentare. Acum problema nu se mai pune – cel putin pentru o parte a lumii – cum să găsim ceva de mâncare ci care va fi mâncarea pe care o vom mânca. Omul a reusit cu ajutorul chimiei dar si a progreselor făcute în cercetarea biologiei să facă multe animale si plante comestibile să aibă tot felul de calități iar uneori nici măcar nu mai este nevoie de plante sau produse animale pentru a face o mâncare. Chimia rezolvă tot. Însă cercetarea asupra efectelor aplicării acestor noi metode si procedee de obtinere a hranei s-a făcut mai târziu, abia după ce oamenii au început să aibă probleme de sănătate din cauza acestui noi tip de hrană.
Tocmai de aceea, invitații emisiunii ”În Comunitate” au fost inginer doctor Nastasia Belc, directorul Institutului de Bioresurse Alimentare și Andra Nichițean, director general la ROM Honey Group.
O problemă mondială este cea legată de consecintele sănătătii publice atat la nivelul individului cât si impactul economic pentru societate in ansamblul acesteia, a subliniat dr. Nastasia Belc.
Cresterea alarmantă a numărului bolnavilor cu boli cronice, netransmisibile legate de alimentatie coraborat cu imbătrânirea populatiei necesită o abordare holistică a conceptului de nutritie optimă.
Această realitate practică a constituit subiectul a numeroase cercetări in domeniul alimentar, avansând de la conceptele clasice de evitare a deficientelor nutritive spre conceptul de nutritie ‚pozitiva’. Cercetarea s-a mutat către identificarea componentelor biologic active din produsele alimentare care au potențialul de a optimiza bunăstarea fizică si psihică. Una dintre concluziile majore ale studiilor este faptul că majoritatea nutrienților asigură nevoile organismului dacă sunt însoțiți de alți nutrienți. In acest context se consideră de interes mierea de albine – un veritabil aliment medicament cat si varianta update a mierii de albine imbogatite natural cu polifenoli.
România este unul dintre cei mai mari producători și exportatori de miere de albine, miere care este recoltată din regiuni nepoluate și a cărei calitate este recunoscută pe plan mondial. Pe lângă aceasta sunt exportate si alte produse derivate precum polen, lăptișor de matcă dar și alte produse ale stupului. Paradoxul este însă acela că românii consumă foarte putină miere, de cele mai multe ori preferând produsele si suplimentele alimentare de sinteză cumpărate din comert. Mierea ar putea înlocui cu succes multe dintre acestea.
Tocmai de aceea este nevoie, la nivel national de o educatie alimentară care pe termen lung ar avea efecte benefice asupra starii de sănătate a populatiei. Mai mult decât atât, românii nostri merită produse de încredere, având siguranta calitătii certificate știintific de către institutiile fundamentale în domeniul alimentar.