Cine vrea să distrugă sistemele de termoficare?!
Articol de Mircea Apostolescu, 6 martie 2020, 09:42
Ioana Stoica, liderul sindicaliștilor de la Compania Municipală Termoenergetica, cea care a preluat administrarea sistemului de termoficare al Capitalei, a declarat pentru București FM că există grupuri de interese și persoane care urmăresc distrugerea sistemelor de termoficare din întreaga țară.
Liderul Sindicatului Liber RADET și totodată al Federației Sindicatelor din Serviciile Publice cere de aproape 12 ani adoptarea unor modificări la Legea 325/2006 a serviciului public de alimentare cu energie termică, modificări care să susțină sistemele de termoficare, să adapteze legea la cerințele Uniunii Europene și să le prezerve cetățenilor dreptul de a beneficia de un serviciu public de încălzire.
Printre aceste modificări se numără scăderea TVA la energia termică de la 19-5%, scădere ce ar permite ieftinirea gigacaloriei, instituirea zonelor unitare de încălzire și a principiului „un condominiu, un sistem de încălzire”.
Potrivit liderului sindical, numai sistemul centralizat poate oferi căldură și apă caldă, în condițiile unui preț suportabil, al eficienței în producerea energiei termice, prin producerea de energie electrică, în cogenerare, și ale protecției mediului.
„După aproape 12 ani de stat prin sertarele Comisiei de Industrie și Servicii de la Camera Deputaților, după ce a fost întoarsă de la promulgare de către președintele Iohannis, după numeroase apeluri și scrisori deschise către toate instituțiile statului, de la Președenția României, până la președinții Camerelor și ai comisiilor parlamentare, până la grupurile politice din Parlament, modificările la Legea 325 revin în discuția parlamentarilor”, spune Ioana Stoica.
„Ceea ce este inadmisibil, de neconceput, este faptul că, prin amendamentele inițiate de către deputații PNL Sorin Numb, Dănuț Bica și Ovidiu Sittereli și susținute de către deputatul USR Cristina Prună, se schimbă total sensul Legii 325/2006.
Dintr-o lege destinată susținerii sistemelor de termoficare, ea se va transforma, dacă aceste amendamente vor fi adoptate, într-o lege care va duce la desființarea sistemelor centralizate de încălzire, atât în țară, cât și în București”, susține șefa sindicaliștilor din serviciile publice.
Unul dintre amendamentele pe care Ioana Stoica le incriminează este următorul:
Art.8. – (1) Autoritățile administrației publice locale au competență exclusivă, în condițiile legii, în tot ceea ce privește înființarea, organizarea, gestionarea și funcționarea serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat, precum și în ceea ce privește crearea, dezvoltarea, modernizarea, reabilitarea și exploatarea bunurilor proprietate publică sau privată a unităților administrativ-teritoriale care compun sistemul de utilitate publică respective, fără a putea impune utilizarea unui singur sistem de încălzire şi/sau producere a apei calde de consum bazat pe o singură soluție tehnică.
- Dep. Sorin Bumb – PNL
- Dep. Dănuț Bica – PNL
- Dep. Ovidiu Sitterli – PNL
„Practic, dacă acest amendament va trece și de Comisia de Industrie și Servicii și de plenul Camerei Deputaților, primăriile vor rămâne cu responsabilitatea de a organiza și susține, prin subvenție, sistemele de termoficare, fără a putea însă impune principiul european „un condominiu, un sistem de încălzire””, a declarat Stoica.
De altfel, acest principiu european este atacat în mod direct, potrivit liderului sindical, de către deputatul USR Cristina Prună care susține eliminarea literei „i” de la art.8, alin. 1, care consacră exact zonele unitare de încălzire.
Deputatul USR susține că ar trebui ca legea să îi lase consumatorului posibilitatea de a-și alege sursa de încălzire pe care o consideră mai potrivită, în contextul avariilor numeroase și lipsei de investiții în sistemul centralizat din numeroase orașe precum Bucureștiul.
Și deputatul Pro România Mihai Mohaci, membru al Comisiei de Industrie și Servicii a Camerei Deputaților a declarat, pentru București FM, că adoptarea acestor amendamente nu ar face decât să creeze un adevărat haos. Principiul „un condominiu, un sistem de încălzire”, odată înlăturat din lege va duce la distrugerea sistemelor de termoficare.
Haosul nu se va rezuma numai la distrugerea sistemelor centralizate de încălzire. „Dacă cineva se mută într-un condominiu în care încălzirea se face prin centrale cu gaze naturale și respectivul dorește să se încălzească cu lemne, îl va putea opri cineva, în temeiul legii, să își instaleze un coș și să facă focul cu lemne în apartamentul său”, se întreabă deputatul Mihai Mohaci.
El mai spune că ar fi mai bine ca Legea 325/2006 să rămână în forma sa actuală decât să fie modificată în sensul acestor amendamente.