update: Focul s-a aprins din nou
Articol de Sorin Pavel, 7 martie 2020, 09:32 / actualizat: 7 martie 2020, 13:57
Incendiul de pe str. Carierei a reizbucnit.
Focul care a cuprins ieri o cladire parasita in interiorul careia se aflau anvelope si gunoaie s-a aprins din nou.
Acum ard saci cu gunoi menajer pe o suprafata de 1oo de metri patrati.
Pompierii intervin cu 2 autospeciale de stingere, transmite ISU Bucuresti- Ilfov.
Conform Garzii de Mediu si Politiei Locale a sectorului 1 administratorul judiciar al firmei careia ii apartine terenul ar mai fi fost amendat de 2 ori pana acum pentru ca nu a salubrizat zona.
Daniel Tudorache: Focul din Cartierul 16 Februarie a fost pus intenționat !
Daniel Cumpănașu, șef Serviciu Mediu la Poliția Locală a Sectorului 1, spune că respectiva construcție aparține unei societăți comerciale aflată în insolvență.
Lichidatorul acesteia a fost amendat de mai multe ori de câtre Poliția Locală a Sectorului 1 și Garda de Mediu, pentru faptul că nu își salubrizează terenul și clădirea
În acest moment, Primăria Sectorului 1 se află în proces cu lichidatorul societății comerciale respective, tinzând a obține o ordonanță președințială pentru a putea salubriza și îngrădi terenul și clădirea respective, a declarat pentru București Fm Daniel Călărașu.
Șeful polițiștilor de mediu de la Sectorul 1 explică faptul că, atâta timp cât proprietarul unui imobil, teren sau construcție, este cunoscut, autoritatea locală nu poate intra pe proprietatea acestuia, decât după ce obține o ordonanță președințială.
Numai în urma acestei proceduri judiciare, autoritățile pot salubriza și îngrădi terenul din bani publici, urmând a se întoarce împotriva proprietarului imobilului, pentru recuperarea sumelor respective, explică Călărașu.
Șeful polițiștilor de mediu a mai declarat că, în zona respectivă, există persoane care dețin terenuri pe care organizează depozite neautorizate de deșeuri, mai ales din construcții. Contra cost, aceste persoane permit depozitarea deșeurilor pe terenurile pe care le dețin.
Poliția Locală a Sectorului 1 a identificat atât persoanele care transportau în mod neautorizat și depozitau deșeuri din construcții, cât și pe proprietarii terenurilor care permiteau, contra cost, depozitarea. Au fost aplicate amenzi tuturor persoanelor implicate.
Proprietarilor de terenuri din Cartierul 16 Februarie care percepeau o taxă pentru a permite depozitarea deșeurilor pe terenurile lor li s-au întocmit dosare penale.
Mai mult decât atât, la dispoziția primarului Daniel Tudorache, prin colaborarea cu Poliția Locală a Municipiului București și cea a Sectorului 6, a fost pus în aplicare un plan de acțiune, datorită căruia a fost stopată depozitarea deșeurilor din construcții în zona Giulești Sârbi. Prin verificarea documentelor de transport ale tuturor autovehiculelor care tranzitează zona, de trei săptămâni nu s-au mai depozitat deșeuri, în mod neautorizat, a spus Călărașu pentru București Fm.
În legătură cu incendierea cauciucurilor, edilul Daniel Tudorache a declarat pentru București Fm că poluatorii împotriva cărora Primăria și Poliția Locală a Sectorului 1 luptă de trei ani încoace contraatacă, încercând să ducă în derizoriu eforturile autorităților locale de a opri poluarea din nord-vestul Capitalei.
Primarul din Banu Manta spune că este de domeniul evidenței că acele cauciucuri au fost incendiate în mod intenționat, deoarece ele se aprind foarte greu, numai în cazul în care sunt stropite cu un combustibil și incendiate.
Ori această incendiere premeditată coroborată cu fenomenul depozitării neautorizate de deșeuri și cu lupta din instanță cu poluatorii nu poate să nu dea de gândit oricărei persoane rezonabile, crede Tudorache.
De altfel, există și probe, fotografii care atestă prezența în zonă a unor oameni politici care fac mare vâlvă în legătură cu situația din Giulești Sârbi și relația lor cu cei care permit depozitarea de deșeuri pe terenurile lor, a mai adăugat edilul Sectorului 1.