SOS Romania! -Ultimele detalii despre gestionarea situaţei privind noul coronavirus!
Articol de arionmihaela, 8 martie 2020, 15:12
Reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne -DSU, IGSU, IGPF, Ministerului Transporturilor, Ministerului Apărării Naţionale, Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”, Oficiului Naţional de Achiziţii Centralizate, Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, Institutului Naţional de Sănătate Publică, Ministerului Sănătăţii, Direcţiei de Sănătate Publică Bucureşti, Ministerului Educaţiei şi Cercetării şi alţIi s-au intrunit pentru a analiza situaţia evolutiei COVID19 şi pentru a recomanda Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă unele măsuri preventive.
Dr. Raed Arafat, secretar de stat MAI.
Cele mai importante decizii care vor intra în vigoare in urma intrunirii acestui grup:
“ În primul rând s-au aprobat procedura şi criteriile de suspendare a cursurilor şcolare în unităţile de învăţământ, în contextul confirmării unui caz sau a mai multor cazuri de infecţie cu coronavirus.
Această procedură a fost redactată de Institutul Naţional de Sănătate Publică şi nu ia în considerare doar aspectele medicale, poate la nivelul Comitetului Judeţean, care decide în final, la propunerea Direcţiei de Sănătate Publică şi la propunerea Inspectoratului de Învăţământ, Inspectoratului Şcolar de fapt din judeţul respectiv, poate să analizeze alte criterii decât criteriile medicale când ia această decizie, criterii sociale, criterii bazate pe discuţiile cu părinţii şi aşa mai departe.
Începând cu astăzi se aprobă luarea măsurii de interzicere a oricăror activităţi care presupun participarea unui număr mai mare de 1.000 de persoane, iar pentru activităţile cu un număr mai mic de 1.000 de persoane măsura va fi adoptată la nivel local pentru fiecare eveniment în parte, pe baza unei analize a riscurilor şi a tipului de activitate, cu avizul prealabil al Direcţiei de Sănătate Publice.
Aceste măsuri se pot prelungi şi după data de 31 martie.
Ele pot fi prelungite în funcţie de evoluţie la nivel european şi nivel mondial. Măsura vizează atât activităţile publice, cât şi cele private, desfăşurate în interiorul unor incinte sau în aer liber.
De ce luăm această măsură? Este o măsură preventivă, la acest moment, dar este necesară. Ne-am uitat şi la alte măsuri luate în alte ţări şi considerăm că este momentul, văzând faptul că au apărut şi la noi cazuri deja în mai multe zone, pentru a preveni o răspândire în interiorul comunităţii, considerăm că o astfel de măsură preventivă devine necesară.
Sistarea până la data tot de 31 martie a stagiilor practice în spitale pentru studenţii Universităţilor de Medicină şi Farmacie, precum şi vizitele aparţinătorilor persoanelor internate.
Se exceptează de la această măsură studenţii care participă, în calitate de voluntar în unităţile sanitare respective. Multe spitale au amfiteatre în ele şi studenţii vin în număr mare, zilnic, de mai multe ori, pentru a participa la cursuri, pe lângă stagiile în care studenţii vin din afara spitalului, în spital şi au contact cu pacienţii şi cu cadrele medicale. Pentru a proteja mai mult spitalul, cadrele medicale şi pacienţii, considerăm că această limitare, acuma, la nivelul studenţilor, cu excepţia voluntarilor bineînţeles, şi la nivelul aparţinătorilor şi sper să fim înţeleşi de ce luăm această măsură, este una tot preventivă, de protecţie a spitalelor şi a personalului sanitar.
Referitor la cetăţenii români care au fost carantinaţi în alte ţări afectate de coronavirus şi deţin certificate medicale care le validează starea de sănătate, nu li se impune o nouă măsură a carantinei, la intrare în ţară.
De exemplu, cei care au fost în Japonia şi care au petrecut şi o perioadă de 14 zile, în afara vasului Diamond Princess, dacă au certificatul că au făcut această carantină, nu sunt obligaţi să mai intre într-o nouă carantină, când ajung în România.
Altă măsură este decizia de a nu se emite certificate medicale care să constate lipsa infecţiei cu noul coronavirus, la cerere, din partea unităţilor sanitare.
Unităţile sanitare s-au confruntat cu mai multe cereri ale unor persoane care au venit să solicite certificate că ei nu sunt bolnavi cu coronavirus. Ceea ce înseamnă că trebuie să fie şi testaţi.
Deci unităţile sanitare nu testează persoanele sănătoase, decât în anumite condiţii, dacă este o suspiciune clară că au fost contacţi, şi atuncea se face testarea, şi nu emit certificate la cerere care să spună că persoana respectivă nu este bolnavă.
În ceea ce priveşte persoanele aflate în izolare la domiciliu, pentru care nu s-a încheiat perioadă de 14 zile şi care doresc să plece în străinătate – noi am avut mai multe cereri în acest sens – având bilete achiziţionate, li se va interzice ieşirea din izolare şi deplasarea în străinătate.
Pentru persoanele aflate în această situaţie şi pentru care nu au fost eliberate certificate de concediu medical, se pot elibera, la solicitare, adeverinţe care să ateste perioada de izolare la domiciliu sau de carantină. Asta înseamnă dacă ai intrat în izolare 14 zile, ai rămas în izolare 14 zile. Ca să nu cumpere bilet, după trei-patru zile şi după care, folosind mijloacele de transport în comun şi diferite mijloace de transport, să ajungă la aeroport şi după care să plece să punem în risc alte persoane care pleacă în alte ţări. Deci asta a fost decizia grupului.
Ministerul Sănătăţii va dispune măsurile pentru a lărgi baza unde se pot face analize pentru coronavirus.
Referitor la definiţia de caz suspect care se face de către Institutul de Sănătate Publică, aceasta va continua să fie actualizată, luând în considerare evoluţia pe plan european şi internaţional.
Aşa că definiţia de caz include zonele afectate, va continua să fie modificată de câte ori este nevoie, de către Institutul de Sănătate Publică, pe siteul lor, iar referitor la decontarea cheltuielilor de carantină, există un proiect de hotărâre de guvern deja, care va fi emis de Guvernul României, la propunerea Ministerului Sănătăţii, privind procedura de decontare, unde am solicitat şi există sprijinul în ce sens, să includem şi persoanele aflate în izolare, dacă ele nu pot să se autosusţină, şi atunci să se poata deconta costurile şi pentru cei care sunt în autoizolare şi carora trebuie să li se asigure, bineînţeles, masa şi sprijinul în timpul autoizolării. Bineînţeles, de la caz la caz.
Deci astea sunt măsurile principale, adoptate de noi în cadrul Grupului de lucru şi supuse şi Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă.
Am să mă opresc, la acest moment aici, şi să dau cuvântul domnului secretar de stat, Dr Horaţiu Moldovan, unde în primul rând o să explicăm care sunt criteriile pentru cazurile de sub 1.000 de persoane, pentru că am zis că, de la 1.000 în sus se interzic, sub 1.000 vor fi analizate, de la caz la caz”. DR. Raed Arafat
Dr. Horaţiu Moldovan, secretar de stat Ministerul Sanatatii
“Referitor la adunările care cuprind un număr de persoane sub 1.000, deoarece peste 1.000 decizia este foarte clară, deciziile vor fi nuanţate şi se vor aplica anumite criterii de evaluare a riscului, astfel încât să avem o bază obiectivă în stabilirea acestor decizii.
În primul rând se va lua în considerare densitatea mulţimii, deci raportul dintre numărul de participanţi ai evenimentului respectiv şi suprafaţa sau spaţiul în care aceşti participanţi se găsesc.
Va fi luată în vedere natura acestui eveniment şi natura contacţilor, pentru că este o diferenţă între tipurile…, dacă este vorba de copii, adolescenţi, adulţi şi aşa mai departe. De asemenea, dacă cei care participă sunt înregistraţi dinainte sau nu, dacă avem de-a face cu participanţi în număr semnificativ a căror provenienţă nu o cunoaştem. Este foarte important, vom lua în vedere posibilele expuneri la coronavirus anterior acestui eveniment şi riscul ca să vină din zone care sunt afectate; vom lua în considerare vârsta pacienţilor, având în vedere faptul că pacienţii în vârstă datorită comorbidităţii lor probabile pe care dânşii le au să fie mai sensibili la această infecţie.
Foarte important este şi scopul sau tipul acestei activităţi, existând diferenţe din punct de vedere epidemiologic între manifestările de tip sportiv, manifestările de tip politic, cultural, religios şi aşa mai departe. Este de luat în calcul de asemenea durata şi modul călătoriei prin care participanţii ajung la acest eveniment, de unde vin şi pe ce cale.
Toate aceste criterii se vor aplica şi sunt dispuse într-un tabel care conturează un scor de risc.
Se identifică trei nivele de risc: riscul scăzut, moderat şi ridicat.
În cazul în care avem un risc scăzut evaluat prin aceste criterii după tabelul pe care noi îl vom furniza direcţiilor de sănătate publică, evenimentul poate avea loc; în cazul în care avem un risc moderat, este o evaluare punctuală realizată de experţi la faţa locului în raport cu fiecare eveniment în parte, iar dacă avem de-a face cu un risc mai mare de 20 de puncte, conform stratificării pe care noi am făcut-o, evenimentul nu are loc, se suspendă.
Totodată, doresc să vă spun că astăzi avem în România 15 persoane în carantină instituţionalizată şi 12.734 de persoane aflate în autoizolare la domiciliu.
Pe parcursul zilei de ieri au fost înregistrate 89 de apeluri la numărul de urgenţă 112, apeluri având ca temă noul coronavirus. Cele mai multe au fost în Bucureşti, şi anume 14.
La linia verde, pusă la dispoziţie pentru informarea cetăţenilor, au fost înregistrate 669 de apeluri.
Reamintesc că, la nivel naţional, au fost confirmate 13 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus.
Din acestea, patru au fost declarate deja vindecate şi au fost externate din spital. Celelalte persoane sunt monitorizate medical, cei mai mulţi pacienţi nu prezintă simptome şi au o stare generală bună. Avem şi pacienţi pentru care manifestăm atenţie sporită, având în vedere vârsta lor înaintată şi faptul că au co-morbidităţi, au asociate alte boli cronice care le ridică riscul medical global. Ştiţi deja că populaţia vulnerabilă în acest nou tip de coronavirus este formată tocmai din persoane peste 65 de ani, care au boli associate”. Dr. Horaţiu Moldovan, secretar de stat Ministerul Sanatatii
CONCLUZII:
Dr. Raed Arafat, secretar de stat MAI
“În primul rând, continuăm şi insistăm pe recomandarea noastră ca cetăţenii români se evite călătorie în zonele afectate. În acelaşi timp, reiterăm şi recomandarea ca cetăţenii români, aflaţi în zonele efectiv afectate, să evite deplasarea către România.
Această recomandare are un sens, şi asta este protecţia familiilor lor în România. Dacă se află în zonele afectate deja, şi venind aici la bunici, la părinţi, la persoane în vârstă şi aducând riscul de a fi cineva infectat şi să transmită către persoanele respective, nu face decât să pună viaţa acestora în pericol, a celor care sunt dragi lor şi, din acest motiv, noi recomandăm evitarea şi limitarea la maxim a deplasărilor din zonele afectate, indiferent unde sunt ele, către ţară.
Bineînţeles, această situaţie este una temporară care depinde de evoluţia situaţiei, cum am zis, pe plan mondial şi pe plan european, însă necesită implicarea noastră a tuturor şi necesită o colaborare la toate nivelurile, la nivel guvernamental, la nivel de autorităţi judeţene, locate şi la nivelul cetăţeanului ca individ. Şi pentru asta, noi ne adresăm cu această rugăminte şi pun această recomandare de a gândi foarte mult, fiecare persoană, înainte să se deplaseze într-o zonă afectată şi să vină înapoi din zona respectivă, sau înainte de a pleca dintr-o zonă afectată către România.
Bineînţeles, cetăţenilor români care vin din zonele afectate, li se va aplica clar şi bineînţeles, oricarui cetăţean, nu numai cetăţenilor români care vin din respectivele, li se vor aplica regulile pe care le cunoaşteţi: carantină sau autoizolare.
Declararea, la intrare, la intrare la graniţă, de alte zone decât zonele reale de unde provin, poate să fie luată sub incidenţa legii penale, ca şi declaraţie falsă şi să se ia măsuri împotriva persoanei care a declarat că a venit din altă zonă decât zona de la care a venit.
Reamintesc ca au fost luate măsuri serioase împotriva celor care nu au respectat măsură de izolare şi au fost aplicate amenzi de până la 20.000 de lei persoanelor care au încălcat regula.
Iar dacă o persoană care încalcă regula duce şi la îmbolnăvirea unei alte persoane, se intră sub incidenţa legii penale, bineînţeles şi se intră la posibilitatea de a fi supusă unei măsuri de privare a libertăţii”.