Deciziile luate de Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă- 9 martie 2020

Ludovic Orban, prim ministru: “Guvernul, instituţiile implicate, conducătorii de instituţii sunt mobilizaţi, urmărim toate desfăşurările şi încercăm zi de zi să luăm cele mai bune măsuri pentru a putea face faţă oricărei situaţii. Astăzi am avut o discuţie legată de mai multe subiecte. Sigur, am luat decizia care vă va fi prezentată de domnul ministru împreună cu toate celelalte decizii ale Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, decizia de suspendare a cursurilor în învăţământul preuniversitar pe o perioadă limitată, cu posibilitate de prelungire în funcţie de evoluţiile care apar. Este vorba de perioada 11 martie – 22 martie inclusiv.

Vreau să accentuez că această măsură este o măsură cu caracter preventiv. La baza acestei decizii au stat mai multe consideraţii. Primul argument este legat de o creştere estimată a riscului de intrare în ţară a unor persoane care vin din zone cu o largă răspândire a epidemiei. Se ştie foarte clar că avem informaţii despre foarte mulţi cetăţeni români care, în momentul în care au aflat din presă, anterior emiterii deciziei Guvernului italian, despre posibilitatea închiderii Lombardiei, şi-au făcut bagajele şi se pare că mulţi au pornit înspre România.

Din acest motiv, considerăm că există un risc crescut şi aici am discutat de întărirea unor măsuri la graniţă, astfel încât să avem capacitatea de a putea lua cele mai bune decizii privitoare la cetăţeni, în funcţie de locul din care vin, respectiv decizia fie de intrare în carantină, fie de izolare la domiciliu, astfel încât să putem să împiedicăm o mişcare în locuri publice a unor persoane care… asupra cărora există risc de contaminare. De asemenea, decizia este luată pe o perioadă relativ scurtă de timp, este vorba practic de 8 zile de curs. Vrem să şi vedem evoluţia în ceea ce priveşte numărul de diagnostice, evoluţia din mai multe puncte de vedere şi grija noastră principală este aceea de a-i feri pe copii, pe elevi de orice risc de contaminare, risc care ar putea apărea în cadrul cursurilor care se organizează la şcoală.

De asemenea, am luat măsuri de întărire a controlului la graniţă – aici vă va prezenta domnul ministru de interne şi domnul ministru al transporturilor deciziile şi raţiunile care au stat la baza deciziei unui control mai strict pe rutier şi pe feroviar. Ştiţi foarte bine că ieri am luat decizia de suspendare a zborurilor şi astăzi, în urma unei analize a bazei legale şi a situaţiei transportului rutier şi feroviar, am luat decizii legate de transportul rutier şi feroviar. Sigur, de asemenea, am analizat mai în detaliu diferite proceduri, diferite mecanisme prin care să reducem pe cât posibil riscul de contaminare, de la modul în care funcţionează izolarea la domiciliu, modul în care se efectuează ancheta epidemiologică, cine sunt subiecţii anchetei epidemiologice, cum putem creşte numărul de medici implicaţi în anchetele epidemiologice. De asemenea, am avut o discuţie legată de creşterea capacităţii de diagnosticare şi, implicit, a timpului necesar pentru punerea unui diagnostic pentru o persoană de la care se prelevează probe. De asemenea, am avut discuţii legate de starea, situaţia stocurilor, cum am spus, aprovizionarea cu materiale, echipamente, substanţe necesare pentru combaterea virusului COVID-19. Repet îndemnul care l-am făcut cu orice ocazie, îndemn la calm, la un comportament raţional, la responsabilitate individuală. Fiecare dintre cetăţenii români pot, printr-o conduită adecvată, pe care noi încercăm să o determinăm prin recomandările pe care le formulăm, să contribuie la reducerea riscurilor de contaminare a altor cetăţeni cu acest virus şi la menţinerea sub control a numărului de cazuri care apar. De asemenea, vreau să le mulţumesc tuturor cetăţenilor români, în special din Italia, dar nu numai, care au ascultat sugestiile noastre şi care au respectat ceea ce i-am rugat şi anume să nu vină dacă nu au motiv foarte serios în ţară, pentru a nu-şi expune persoanele apropiate, rudele, prietenii, colegii riscului de contaminare. Suntem, practic, mobilizaţi la maximum. Închei această intervenţie prin a face un apel către ceilalţi lideri politici foarte serios: acest subiect nu este un subiect politic. Acest subiect vizează sănătatea, viaţa oamenilor. Nu pot fi de acord ca pe subiectul coronavirus să se facă jocuri politice, calcule politice, unii să încerce să câştige capital politic pentru că din astfel de atitudini de politicianiste nu există decât riscul de a se prezenta informaţii eronate, de a se crea o percepţie incorectă asupra evoluţiei normale, fireşti a tuturor fenomenelor legate de coronavirus”.

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela:

“Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă a adoptat Hotărârea nr. 6 din 4 martie 2020 privind aprobarea unor măsuri suplimentare de combatere a noului coronavirus. Nu o să vă citesc preambulul hotărârii, cel care face trimitere la acte normative care dau argumentele necesare pentru adoptarea unei asemenea decizii şi vă citesc direct hotărârea. Aşadar, Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă adoptă prezenta hotărâre.

Articolul 1. Se aprobă suspendarea cursurilor din toate unităţile de învăţământ preuniversitar începând din data de 11 Martie 2020 până în data de 22 martie 2020, cu posibilitatea de prelungire în funcţie de evoluţia situaţiei.

Articolul 2. Se aprobă suspendarea transportului rutier de persoane prin servicii regulate, regulate speciale şi ocazionale în trafic internaţional pentru toate cursele efectuate de către operatorii de transport spre Italia şi din Italia spre România începând cu data de 10.03.2020, ora 12:00, până în data de 31.03.2020, ora 12:00, ora României.

Alineatul 2. Operatorii de transport rutier care efectuează servicii regulate, regulate speciale şi servicii ocazionale care tranzitează Italia au obligaţia de a comunica cetăţenilor români care se vor îmbarca din Italia către România faptul că vor intra în carantină sau autoizolare pe teritoriul României şi îşi vor asuma responsabilitatea prin completarea unei declaraţii pe propria răspundere la îmbarcarea în autobuz.

Articolul 3. Alineatul 1. Se aprobă suspendarea sau după caz interzicerea introducerii de către operatorii feroviari de transport călători de noi trenuri directe spre Italia şi dinspre Italia spre România începând cu data de 12 martie 2020, ora 12:00, până la data de 31 martie 2020, ora 12:00, ora României.

Alineatul 2. Operatorii feroviari au obligaţia de afişa la bordul trenurilor şi de a distribui materiale tipărite care să aducă la cunoştinţa călătorilor faptul că cetăţenii români care se vor îmbarca venind din Italia către România vor intra în carantină sau autoizolare pe teritoriul României şi îşi vor asuma această responsabilitate prin completarea unei declaraţii pe proprie răspundere la urcarea în tren.

Alineatul 3. Operatorii feroviari au obligaţia de a înştiinţa cetăţenii străini că acestora nu li se va permite trecerea frontierei României dacă vin cu escală din Italia.

Articolul 4. Se aprobă sistarea programelor de studii privind schimbul de experienţă până la data de 31 martie 2020, cu posibilitatea de prelungire dacă acestea nu au fost începute până la data prezentei hotărâri .

Articolul 5. Se aprobă suspendarea până la 31 martie 2020 a stagiilor în spitale pentru cursanţii şcolilor postliceale sanitare.

Articolul 6. Se aprobă instituirea obligaţiei pentru unităţile de alimentaţie publică, de exemplu, hipermarket, supermarket, market, magazin de cartier etc de a lua măsuri în privinţa dezinfecţiei frecvente a suprafeţelor expuse: cărucioare, balustrade, coşul de cumpărături, clanţe de uşi, butoane de la lifturi, grupuri sanitare etc., cât şi instituirea de măsuri privind evitarea aglomerării de persoane, în special în zonele caselor de marcat în toate spaţiile comerciale. Această măsură se va implementa pe baza recomandărilor Ministerului Sănătăţii în termen de 48 de ore de la adoptarea prezentei hotărâri.

Articolul 7. Se aprobă desfăşurarea reuniunilor cu număr de sub 200 de persoane fără avizul DSP, Direcţiilor de Sănătate Publică.

Articolul 8. Furnizorii publici şi privaţi de transport de persoane sunt obligaţi să efectueze dezinfectarea frecventă a spaţiului, de exemplu bare şi suporţi de susţinere, uşi, scaune etc., de preferat la finalizarea traseului.

Articolul 9. Toate instituţiile publice şi private au obligaţia de a asigura la toalete material destinat igienei personale: săpun, prosoape de hârtie, uscătoare de mâini, dezinfecţia frecventă a clanţelor, uşilor, precum şi a altor suprafeţe expuse, gen mese de conferinţe, birouri, balustrade, butoane de la lifturi etc..

Articolul 10. Se vor transmite circulare către toate instituţiile publice şi private în vederea analizării posibilităţii desfăşurării muncii la domiciliu pentru o parte din personal, în temeiul dispoziţiilor articolului 108110 din Legea 53/2003, Codul Muncii, coroborat cu Articolul 2 din Legea nr. 81/2018 privind reglementarea activităţii de telemuncă acolo unde este posibil.

Articolul 11. Am aprobat şi modelul declaraţiei pe proprie răspundere utilizată la intrarea în ţară, model ce face parte din prezenta hotărâre.

Articolul 12. La nivel naţional, autorităţile cu responsabilităţi în gestionarea riscului manifestat de virus intensifică acţiunile preventive derulate în spaţiile publice cu aflux de persoane, cum ar fi gări, autogări, staţii de metrou, târguri, pieţe etc., în vederea conştientizării populaţiei cu privire la importanţa respectării măsurilor de sănătate publică dispuse. Vreau să precizez că această hotărâre a fost votată cu unanimitate de voturi de către toţi membrii Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă”.

Ministrul Sănătăţii, Victor Costache:

“În România sunt aproximativ 2.000 de locuri de terapie intensive, însă dacă situaţia privind infecţiile cu noul tip de coronavirus va evolua, va fi declanşat un plan ulterior de măsuri la nivel sanitar.

S-au realizat patru scenarii epidemiologice la nivel mondial şi european. Noi suntem în scenariul 1, în care avem sub 20 de pacienţi, urmează scenariul 2, în care sunt între 20 şi 100, scenariul 3 – între 100 şi 1.000 şi 4 – peste 1.000 de pacienţi. În scenariul 1 şi 2 nu se pune problema să avem deficit de locuri la terapie intensivă. De asemenea, trebuie să ţineţi cont că din 100 de pacienţi, acestea sunt statisticile şi studiile multicentrice care s-au făcut în China, avem între 12 şi 14 pacienţi care au nevoie de terapie intensivă. În România sunt aproximativ 2.000 de locuri de terapie intensivă. Deci, deocamdată, în primele scenarii nu avem astfel de probleme. Evident, în funcţie de evoluţia de trend pe care îl va avea această infecţie virală pe teritoriul României, declanşăm planul ulterior de măsuri la nivel sanitar”.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.