Elevii de la Școala „Herăstrău”, lăsați baltă de consilierii locali PNL și USR!

Noul sediu pentru Școala „Herăstrău” este respins de Consiliul Local al Sectorului 1

La ultima ședință a Consiliului Local al Sectorului 1, cea din data de 6 martie, proiectul de hotărâre privind achiziționarea unui nou sediu pentru Școala Nr 12 „Herăstrău”, proiect inițiat de către edilul Daniel Tudorache, nu a întrunit cele 2/3 din voturile consilierilor necesare pentru a fi adoptat.

Profesorii le cer consilierilor să le dea un nou sediu pentru următorul an școlar …

Școala Nr 12 „Herăstrău” este una dintre cele mai aglomerate din Sectorul 1. Numărul de elevi a crescut, în ultima perioadă, cu circa 100 de elevi.

Asta deoarece în zona de nord se construiește foarte mult, atât în ceea ce privește clădirile cu destinație rezidențială, cât și clădiri de birouri. În aceste clădiri, lucrează oameni tineri, care au copii, care petrec foarte multe ore pe zi la serviciu și vor să își aducă copiii la școală în apropiere de biroul unde lucrează, explică directoarea școlii, Mariana Sideriaș.

„Iar noi nu avem loc pentru a face față solicitărilor părinților. De trei ani de zile, învățăm cu clasele pregătitoare în program de la 11-14, cu ore de 35 de minute. Este clar că e împotriva dezvoltării psiho-somatice a copilului de 5-6 ani să vii la școală și să înveți de la ora 11:00, este total ineficient pentru dezvoltarea copilului”, a declarant, pentru București FM, directorul Școlii Nr 12 „Herăstrău”.

Încă din anul 2014, Consiliul de Administrație al Școlii și Asociația de Părinți au prevăzut creșterea numărului de elevi și au solicitat sprijinul Primăriei Sectorului 1 pentru dezvoltarea spațiilor școlare. După multe eforturi, a fost identificat un posibil nou local, pe strada Intrarea Poiana 5-7. Clădirea a fost identificată cu doi ani în urmă și urma să fie achiziționată de către Primăria Sectorului 1.

„Atunci când așteptam cu sufletul la gură achiziționarea localului, în ședința din data de 6 martie, acest lucru nu a fost posibil deoarece sunt consilieri de la partide care nu au acordat votul, s-au abținut. Înțeleg că mai era nevoie doar de trei voturi pentru adoptare hotărârii de consiliu privind achiziționarea acestui local.

Nu știu ce fac oamenii politici, însă pe noi ne afectează foarte tare. Suntem de abia în a cincea zi de înscrierea la clasa pregătitoare și s-a înscris deja al 111-lea copil.

Ori noi am prevăzut șase clase cu 150 de locuri. Până în 23 martie, este clar că vom ajunge undeva la 200 de copii înscriși. Asta înseamnă, iarăși, clase supra-aglomerate. În loc să învățăm cu 22-25 de copii într-o clasă, vom avea peste 30 de copii. Iarăși îi vom aduce pe acești copii în program de la 11:00 la 14:00, în clase supra-aglomerate de până la 36 de copii, ca și în anii trecuți”, spune directorul Școlii Nr 12 „Herăstrău”.

Mariana Sideriaș mai spune că este regretabil faptul că viața unor copii, familiile acestora și cadrele didactice sunt afectate de jocurile politice.

„Sunt apolitică nu am făcut niciodată parte dintr-un partid, dar ceea ce se întâmplă este revoltător. Nu are voie să se amestece politicul în viața școlii! De ce să suferim noi?! Le transmit se fie mai atenți, pentru că politica se face pentru oameni, pentru viitorul acestei țări, pentru copiii cărora sunt obligați prin lege să le creeze condiții de învățământ, iar dumnealor se opun de ceva vreme”, a declarant, pentru București FM, Sideriaș.

Georgiana Burlacu, profesor de engleză din 1997 la Școala Nr 12 1Herăstrău”, povestește că a prins școala cu două localuri, cel de lângă Herăstrău și cel prezent. Pe atunci, copiii de clasa a șaptea și a opta puteau învăța dimineața, ceea ce era mai mult decât benefic pentru educația lor.

Acum, după peste 20 de ani de predare în această școală, doamna profesoară se plânge că a ajuns să predea 25-35 de minute, în condițiile în care la clasele pregătitoare, întâi și a doua este o singură oră de engleză pe săptămână, adică 35 de minute pe săptămână.

Dacă sunt 35 de copii într-o clasă, fiecăruia i-ar reveni câte 1 minut pe săptămână „și de restul să și predau”, explică Georgiana Burlacu.

Pe de altă parte, din punct de vedere sanitar, 35, 36 sau chiar 37 de copii respiră într-o singură clasă.

„Suntem peste 1000 de copii într-o școală, stăm 6 ore. Anul acesta a fost ceva îngrozitor cu gripele, pentru că sunt toți îngrămădiți în același loc”, explică profesoara de engleză.

Georgiana Burlacu mai spune că nu este cazul că oamenii politici să își rezolve acum problemele.

„Pentru copii este foarte important să dea acum localul. Pentru că, dacă nu ni-l dau acum, vom începe anul școlar viitor ca și pe acesta de acum și nu cred că este în regulă. Așa că am face un apel către domnii care nu ne-au ajutat să obținem spațiul să se mai gândească. Bănuiesc că au copii care merg la școli, au nepoți”.

„Acum am clasa a treia, am 36 de elevi și am trecut prin ore de 35 de minute. A fost îngrozitor la clasa întâi, cu 36 de copii, să învățăm să scriem corect, să verificăm teme, să predăm … Au fost insuficiente minute alocate fiecărui elev. Noi, în această oră, trebuie să predăm, să consolidăm și să și verificăm. E inuman și pentru noi și pentru copii”, povestește Emilia Licoiu, învățătoare la Școala „Herăstrău”.

Emilia Licoiu cere să se ia măsuri pentru ca, pe viitor, să fie evitate asemenea condiții.

„Când mă gândesc că, peste doi ani, iau iar clasa întâi, nu mi-aș mai dori să trec prin asemenea situații, nici eu nici copiii”.

Doamna învățătoare spune că le-ar dori consilierilor locali, care nu au votat pentru achiziționarea unui nou sediu, să stea lângă domnia sa, la clasă.

„Să vină și să vadă cum e cu 36 de copii la clasă și să faci tot ce trebuie pentru ei, ca să dormi liniștit că ai făcut ce trebuie pentru viitorul acestei țări. Eu mi-aș dori să fac mai mult, dar nu am putut da fac mai mult pentru elevii mei. Și, dacă ar putea să înțeleagă, acum ar fi momentul să ne ajute”, a declarat pentru București FM Emilia Licoiu, învățătoare la Școala „Herăstrău”.

Edilul din Banu Manta, Daniel Tudorache, a declarat că de doi ani se străduiește să achiziționeze noul sediu pentru Școala „Herăstrău”.

„Am avut ședință de Consiliu Local vinerea trecută. Achizițiile trebuie trecute în consiliu cu o majoritate de două treimi. Am avut 15 voturi și ne-ar fi trebuit 16 voturi. Consilierii USR și o parte din cei PNL au votat împotrivă deși au fost în comisia de identificare, le-a plăcut spațiul respectiv. Dar, când a venit vorba să voteze în consiliu, știind că se apropie alegerile, ca să nu existe investiții la Primăria Sectorului 1, au votat împotrivă.

Bătălia asta politică ar trebui să se oprească, pentru că nu trebuie să băgăm copiii. Învață în clase de 36 de copii, într-o clasă mică, aglomerată și această școală are nevoie de un nou sediu”, a declarat Tudorache pentru București FM.

Primarul Sectorului 1 spune că va reveni și în următoarea ședință de Consiliu Local cu această hotărâre.

În aceeași situație de supra-aglomerate, se mai află Școala Nr 179 „Pia Brătianu”. Și acolo a fost identificat un nou sediu, la 200 de metri de sediul actual. Însă „consilierii locali USR au respins proiectul pentru închirierea acestui sediu, motivând că ar fi vorba despre o chirie prea mare”, explică Daniel Tudorache.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.