Organizația Mondiala a Sănătății a declarat: PANDEMIE!
Articol de arionmihaela, 11 martie 2020, 20:50
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), pandemia este o boală nouă care s-a răspândit la nivel mondial.
Aceasta se poate răspândi peste așteptări, deoarece majoritatea oamenilor nu sunt imuni la această nouă boală.
Boala virală COVID-19 care a făcut ravagii în cel puțin 114 țări și a ucis mai mult de 4.000 de persoane este acum oficial o pandemie, a anunțat miercuri Organizația Mondială a Sănătății.
„Aceasta este prima pandemie cauzată de coronavirus”, a declarat directorul general al OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Opt țări – inclusiv SUA – au raportat mai mult de 1.000 de cazuri de COVID-19, cauzate de virusul care a infectat peste 120.000 de oameni în întreaga lume.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) explică, pe site-ul său, numele noului coronavirus şi al bolii pe care o provoacă, pentru a evita orice confuzii.
Astfel, denumirea oficială pentru noul coronavirus este SARS-CoV-2 (severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 – sindrom sever respirator acut coronavirus 2), iar denumirea pentru boala pe care o provoacă este COVID-19.
Ultima pandemie, a fost cea de gripă AH1N1, declarată de OMS în 2009.
Pandemiile nu se referă la gravitatea unei boli, ci doar la răspândirea ei geografică.
Trecerea de la epidemiile locale la o pandemie globală, potrivit OMS, „poate apărea rapid sau treptat, așa cum este indicat de evaluarea globală a riscului, bazată în principal pe date virologice, epidemiologice și clinice.”
Decizia de a declara o pandemie revine directorului general al OMS. Decizia sa se va baza pe o serie de factori, inclusiv cât de rapid se răspândește boala, care grupuri de persoane sunt cel mai expuse riscului și eficacitatea tratamentelor.
Lista include o evaluare a simptomelor și a complicațiilor, a numărului de persoane caer se îmbolnăvesc și a impactului asupra lucrătorilor din sănătate și a capacității sistemului de sănătate global de a face față.
O boală care atinge periodic dimensiunea unei pandemii este gripa. Gripa spaniolă, de pildă, care a izbucnit în 1918, a răpus între 25 şi 50 de milioane de oameni, cu mult peste pierderile de vieţi omeneşti produse de Primul Război Mondial. Şi gripa porcină a provocat o pandemie în anul 2009.
În cazul unei pandemii, unele regiuni izolate pot fi scutite de răspândirea bolii – de exemplu unele insule sau regiuni montane nefrecventate de turişti. Traficul favorizează în special răspândirea pandemiilor.