VIDEO: „Vorbește cu Angela”
Articol de dianamatei, 11 martie 2020, 18:24
Victimele abuzurilor în cluburile sau barurile din centrul Bucureștiului vor avea un cuvânt de siguranță, pe care îl vor spune atunci când cer ajutor.
Personalul din aceste locații va fi instruit să recunoască atunci când cineva este agresat, în momentul în care aude cuvântul „Angela”.
Dacă cineva vine la dumneavoastră și spune că vrea să vorbească cu Angela, de fapt are nevoie de ajutorul poliției.
Angajații barurilor și cluburilor din Centrul Vechi au fost instruiți să recunoască un cod prin care un client care este agresat de cineva să ceară ajutorul foarte simplu. Tot ce trebuie să facă persoana aflată în pericol este să pronunțe cuvântul „Angela”.
Inițiatorii proiectului spun că în primul rând victimele trebuie să conștientizeze că se află în pericol, chiar dacă agresorul este cineva cunoscut.
„Este un proiect pilot care poate fi extins. Să vedem cum va fi implementat. Angela are un chip angelic, iar în spatele ei se află autoritățile”, spune Angela Voinescu.
De multe ori nu vrem o îmbrățișare, nu vrem un sărut, o atingere…
„Agresiunea nu înseamnă lovire, sânge…Ne-am aliat cu inima deschisă.. Acest proiect se adresează tuturor. Nu numai femeile pot fi victime. Nu facem altceva decât să ridicăm o problemă. Să-i chemăm pe cei din jurul nostru să ne fie aproape. Suntem parte din comunitate”, explică Diana Sarca.
Avem vânați și prădători.
„Aici vorbim despre agresiunea sexuală. Victimele sunt urmărite mult timp, se intră în contact cu ele…Se simt vinovate că l-au băgat în seamă, că stau vinovate cu ele, că au determinat agresiunea, ceea ce este eronat, greșit și trebuie să ieșim din această mentalitate și să cerem ajutor, conform statisticelor internaționale peste 60% dintre victimele unui viol sunt agresate de cineva pe care îl cunoșteau”, puncteaza Simona Voicescu.
„Acest cod da siguranță. Este o formă de apărare. Victima știe că nu este singură și că cineva vine imediat în ajutor. Însă situația se îmbunătățește. Oamenii au început să reclame. Nu trebuie să ne referim clar la o agresiune clară, vorbim de violență, o mângâiere care nu este la locul ei, o încercare de sărut care nu este la locul ei este o posibilitate să ieși din această situație, vorbind cu angajații, cerând să vorbești cu Angela, a început procesul de instruire, angajații vor ști că ai nevoie de ajutor”, spune Diana Sarca.
„Vorbește cu Angela” a apărut prima dată în Marea Britanie în anul 2016, iar apoi s-a extins în alte 16 țări din Europa și nu numai.
Proiectul „Vorbeste cu Angela” a fost discutat astăzi În Comunitate cu Simona Voicescu, de la Asociația Necuvinte, și cu Diana Sarca, purtătoarea de cuvânt a Poliției Capitalei.