Sistemul centralizat, singura soluție pentru București!
Articol de Mircea Apostolescu, 12 martie 2020, 18:58
Sistemul centralizat de încălzire este singura soluție pentru București, au concluzionat specialiștii prezenți la o dezbatere pe tema viitorului termoficării din Capitală.
Singura soluție pentru a asigura căldură, apă caldă și energie electrică pentru populație, la un preț accesibil și în condiții de protecție a mediului este un sistem centralizat modernizat care produce în cogenerare energie termică și electrică. Trebuie modernizate atât capacitățile de producție, cât și rețeaua de transport și distribuție, spun specialiștii.
Utilizarea eficientă a gazelor naturale prin producerea în cogenerare a energiei termice și electrice sau chiar în trigenerare de agent de răcire este obligatorie, în condițiile legislației europene.
Înlocuirea actualului sistem centralizat cu centrale de bloc sau de cvartal nu este posibilă pentru că lipsesc atât locațiile, cât și posibilitățile de aprovizionare cu gaze a acestor centrale.
Ingineria financiară din spatele falimentului RADET…
Anul trecut, s-a dat o luptă acerbă în jurul insolvenței și falimentului, mai apoi, al RADET București.
Într-un final, la insisțentele deosebite ale ELCEN, judecătorul sindic a pronunțat falimentul regiei bucureștene de termoficare.
Dar, în spatele acestui faliment, se află „un interes nepermis”, cum spunea avocatul Gheorghe Piperea, cel care a condus insolvența RADET.
Astfel, administratorul judiciar al ELCEN are de încasat un „onorariu de succes” reprezentând 2,75% din rambursarea de TVA aferentă datoriei istorice a RADET către ELCEN.
De ce are acest onorariu iz de scamatorie financiară? Pentru că o operațiune non-cash se transformă într-o sursă de bani pentru una dintre părți.
Deci, RADET nu și-a plătit facturile și penalitățile către ELCEN. Electrocentrale București Sa a înregistrat în contabilitatea sa aceste facturi și s-a încărcat cu TVA aferent acestora.
Acum, după falimentul RADET, practic, se stornează fracturile neplătite și se rambursează TVA-ul aferent acestor facturi.
Deci, nici în trecut, nici acum, practic nimeni nu ia nici un ban! În afara acelui „onorariu de succes”…
Pe de altă parte, după falimentul regiei bucureștene de termoficare, administratorul judiciar al ELCEN a venit cu un nou Plan de reorganizare a Electrocentrale București SA.
De ce nu și-a asumat Ministerul Economiei, prin administratorul special al ELCEN, întocmirea noului Plan de reorganizare? De ce a lăsat acest plan pe seama administratorului judiciar care nu este un expert în termice, ci doar un „contabil de criză”?
Oare nu a dorit Ministerul Energiei să ofere girul și garanția sa acestui plan de reorganizare și totodată certitudinea unor surse de finanțare pentru retehnologizarea capacităților de producție ale Electrocentrale București?!