Televiziunea publică îi ajută pe elevi!
Articol de bucurestifm, 16 martie 2020, 10:00 / actualizat: 16 martie 2020, 11:04
A început emisiunea Teleşcoala, la TVR
Proiectul „Teleşcoalaˮ a fost iniţiat de Televiziunea Română şi Ministerul Educaţiei, în contextul în care instituţiile de învăţământ din România au fost închise în urma crizei declanşate de epidemia de COVID-19. Astfel, TVR oferă elevilor aflaţi în pragul susţinerii examenelor posibilitatea de a învăţa pentru Evaluarea Naţională şi Bacalaureat, prin intermediul acestei emisiuni, difuzată de luni până vineri, pe TVR 2 și TVR 3.
De astăzi, elevii de clasa a VIII-a vor avea ore de română şi de matematică, în fiecare dimineaţă între orele 09:00 şi 10:00. Lecţiile vor avea o durată de jumătate de oră cu pauză.
Elevii de clasa a XII-a vor învăţa după-amiază, între orele 15:00 şi 16:00, programul fiind variat, deoarece programa pentru examenul de bacalaureat conţine mai multe materii. Astfel, luni şi marţi liceenii vor urmării lecţiile de română şi matematică, miercuri sunt programate orele de biologie şi istorie, joi vor avea istorie şi geografie, iar în ziua de vineri sunt programate orele de logică şi engleză.
Camelia Boştină, producătorul emisiunii „Teleşcoalaˮ, a declarat pentru Bucureşti FM, că vor fi introduse şi alte materii pentru elevii de clasa a XII-a. „Urmează să introducem ore de fizică şi chimie şi probabil că vom reuşi să acoperim toate materiile pentru bac. Conţinutul aparţine în exclusivitate profesorilor, iar ei încearcă să acopere materia pe care nu au reuşit să o predea, în aşa fel încât copiii să nu rămână foarte mult în urmă şi să nu aibă foarte mult de recuperat. Pentru clasa a VIII-a, se merge şi pe predare de noţiuni noi, dar şi pe fixarea noţiunilor care au fost predate până acum. Examenul de bacalaureat presupune examene din materii care sunt învăţate în clasa a XI-a şi din materii învăţate în clasa a XII-a. La clasa a XII-a, profesorii se vor axa în primele ediţii pe predarea noţiunilor noi, iar mai apoi elevii vor urmării ore cu subiecte posibile pentru examenˮ.
Pentru cei care vor să reia orele predate, pot accesa canalul youtube al TVR. De asemenea, cursurile vor fi reluate şi pe TVR Internaţional şi TVR Moldova, însă intervalul orar va fi diferit.
„Orele sunt menite să vină în sprijinul celor care nu au acces la şcoala online, pentru că mai mult de o treime din copiii ţării noastre locuiesc la ţară şi poate nu au acces la internet sau poate nu au un smartphone sau o tabletă sau un calculator şi atunci singura lor metodă de a fi la curent cu şcoala este televizorul. Acest program este realizat 100% pe bază de voluntariat. Atunci când Ministerul Educaţiei a comunicat că doreşte să facă acest program s-au prezentat zeci de profesori care şi-au arătat disponibilitatea, deşi este periculos, de a veni în studioul Televiziunii Române şi de a înregistra aceste lecţii. La noi în studio se înregistrează acum pe bandă rulantă. Sunt practic 20 de lecţii în fiecare săptămână pe care noi trebuie să le asigurăm. Jurnaliştii, echipa Teleşcoală, lucrează tot pe bază de voluntariat. Toată lumea este dornică să ajute şi să facă tot ce este omeneşte posibil în această perioadăˮ, a mai spus Camelia Boştină, producătorul emisiunea Teleşcoală pentru Bucureşti FM.
Emisiune de tradiţie, „Teleşcoala” a debutat în grila TVR 2 la începutul anilor ’70 şi timp de un deceniu a fost urmărită de generaţii de elevi.