Titi Aur: ”A merge nebunește, a te strecura, a face tot felul de manevre câștigi doar 3 minute!”

Invitatul prin telefon al matinalului București Fm – #BeFm #DeDimineata a fost Titi Aur. Despre atitudinea la volan în fiecare clipă a vieții noastre, nu doar în vremuri de pandemie, celebrul Titi Aur a explicat matinaliștilor Marius și Alex.

”Singura parte bună a acestui virus este că s-a rărit circulația. Nu ne doream să fie din acest motiv. În orice caz, nu înseamnă că se circulă și mai bine. Suntem țara cu cei mai mulți morți și răniți și suntem singura capitală unde serviciile de descarcerare au de lucru. În lumea civilizată nu se mai întâmplă asta. Mai sunt accidente, dar cu descarcerare doar în București mai întâlnim!”

Titi Aur punctează si explică: ”Marea problemă e atitudinea la volan. Modul în care își asumă riscul inutil. Iar majoritatea celor care fac asta nu își asumă riscul din teribilism sau alcool. Majoritatea accidentelor cu victime sunt produse de șoferi care sunt persoane corecte în scocietate, care sunt șoferi buni, care nu fac multe probleme în geneneral. Dar când apare o situație limită, fiind în zona de risc, se întâmplă accidente. Asta înseamnă că nu crede că lui i se poate întâmpla, nu crede că la câți kilomteri a făcut nu e suficient și merg de multe ori în afara zonei de siguranță, în afara zonei de condus defensiv.”

Titi Aur spune: ”E greu să fac o analiză pshilogică acum, referitor la ce creează panica de Coronavirus, dar, dacă vorbim la modul general, ce se întâmplă pe drumuri este generat de atitudinea șoferului care nu respectă cele 3 feluri de reguli:

  1. Regula celor 7 ani de acasă, de bun simț;
    2. Regulile de circulație;
    3. Regulile de condus defensive.

Nu mereu cele de condus defensiv se suprapun cu cele de circulație. Un exemplu de condus defensiv este atunci când cineva vrea să iasă din benzinărie sau de pe o stradă laterală. Conform regulilor de circulație va trebui să stea acolo până strada principală se eliberează, adică poți sta și 5 ore. Dacă s-ar aplica regula condusului defensiv, am avea ”regula fermoarului” și atunci unul de pe străduța secundară, unul de pe cea principală și s-ar ieși. Dacă toți ar respecta asta, fiind o regulă pe care șoferii nu o știu, ar fi ca și când ai un semafor, că știi că a trecut unul de acolo, apoi unul de dincolo. La noi forțezi, se creează o tensiune, nimeni nu știe când să treacă. Este doar un exemplu când regula de condus defensiv nu e ca cea de circulație. Apoi, un exemplu de regulă de bun simț: cei care se bagă pe linia de tramvai. Sau, dacă nu s-ar mai bloca intersecția. Adică, chiar dacă am verde, nu mă duc 3 metri mai în față, văzând că intersecția e blocată! Aștept până se mai deblochează. Dacă toată lumea ar respecta aceste reguli, ne-am deplasa mult mai repede, mai în siguranță, fără stres și ne-am simți un popor civilizat.”

Titi Aur își argumentează cele spuse printr-un test făcut: ”Am făcut testul luând Bucureștiul de la un capăt în altul, la o oră aglomerată. A merge nebunește, a te strecura, a face tot felul de manevre câștigi doar 3 minute! Dacă toată lumea ar conduce civilizat, respectând cele 3 reguli, am simți brusc o circulație și civilizată și netensionată, mult mai eficientă!”

Vezi aici arhiva emisiunii ”BeFM de Dimineata!”

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.