Răzvan Pascu, consultant Marketing Turistic

Răzvan Pascu a intrat în legătură telefonică directă în cadrul matinalului București FM, explicând dacă și când vom mai călători, cum se pot folosi voucherele de vacanță, la ce trebuie să fim mult mai atenți de acum încolo și dacă vor crește sau nu prețurile în tursim.

Ca toată lumea în această perioadă și Răzvan Pascu a urmat sfatul #stamacasa și încearcă să aibă activități alături de familie. ”Acum am învățat să fac altceva… De exemplu turul virtual al muzeelor din lume. Am fost în ultima călătorie în Maroc când încă nu începuse și la noi nebunia asta. Nu se vorbea de carantine, de izolare la domiciliu, la noi. E o perioadă pe care nimeni nu și-a imaginat-o… E o perioadă foarte dificilă pentru turismul din toată lumea. Citeam ieri o analiză că din 900 de hoteluri care sunt deschise în România 50% se închid; 30% deja s-au închis iar 50% se vor închide până la sfârșitul lunii.”

Răzvan Pascu explică faptul că este o perioadă dificilă în care cei din turism ”trebuie pur și simplu să supraviețuiască. Și mă refer la agenții de turism, la companii aeriene, la hoteluri, etc. Ne obișnuisem ca lumea asta să pară mica. Ne urcam în avion. Plecam. Problema e că stai și te gândești cum va fi. Nu vezi o perspectivă, nu vezi luminița de la capătul tunelului. S-a termiat totul brusc, foarte brusc. Dintr-odată! Eram cu piciorul pe pedala de accelerație, nu într-o încetinire lentă… Pur și simplu toată lumea investea. În turism erau investiții foarte mari. Mă refer la mari lanțuri hoteliere care anunțaseră că vin în România și așa mai departe. Îmi doresc și sper ca în perioada următoare toată lumea să respecte regulile pe care le impun autoritățile. Dacă tot facem un efort, și va fi un efort mare economic, atunci mi-aș dori ca toată lumea să respecte. Dacă vom fi uniți în perioada asta, poate vom trece mai repede.”

Când vom călători din nou și unde

„După un număr de luni oamenii vor începe să călătorească. Atunci când nu vor mai simți acest pericol iminent. Iar primul loc în care vor merge va fi România. Deci, probabil că turismul intern va crește în a doua jumătate a acestui an. Din păcate, va fi destul de dificil de luat o decizie pentru a călători în afara țării pentru că va fi ușor impredictibil. În următoarele două luni aș zice clar: NU călătoriți! Dar apoi o să urmeze ofertele. Pentru că vor fi foarte multe oferte la biletele de avion, la hoteluri și așa mai departe. Eu mai cred un lucru. Ce s-a întâmplat acum este un game changer, cum se numește în turism. Lucrurile se vor schimba. Va fi butonul ăla de reset. Și, probabil că primul lucru care se va schimba va fi la nivel de termeni și condiții. Vor deveni mult mai flexibili. Pentru că am văzut deja hotelieri și agenții mari de turism care oferă acum așa: poți să rezervi la noi, îți asiguri camera și hotelul, dar poți să anulezi cu până la 48 de ore înainte. Ei bine, așa ceva nu ai fi văzut până acum. Nu exista!”

Anulare sau amânare?

Consultantul în Marketing turistic punctează: ”Va fi greu și cu ajutorul statului, pentru că problemele sunt foarte mari. De fapt, au două mari probleme: una că nu vând nimic în perioada asta și a doua problemă că mulți oameni își vor banii înapoi. Din păcate, cei care au cumpărat pachete turistice nu prea înțeleg cum funcționează. Nici cei din agenții nu s-au chinuit până acum să le explice cum funcționează lucrurile. Că, de fapt, tu plătești un avans de 10 -15%, dar banii ăia se duc la hotel, mai departe hotelul își cumpără cearceafuri, etc. E un circuit al banilor. Gândiți-vă că în perioada asta nu se mai pune problema de profitabilitate. Se pune problema de cash flow. Adică, dacă nu ai bani efectiv în cont, nu poți supraviețui. Și atunci companiile trebuie să facă în așa fel încât să își rezolve această problemă de cash flow. Noi citim peste tot, inclusiv în comunicatele oficiale ale companiilor aeriene spun că dau banii inapoi, dar realitatea este că foarte puține spre deloc dau banii înapoi. Cele mai multe dau niște vouchere de călătorie care sunt valabile pentru 1 an de zile; altele am văzut că au existins până la 2 ani – ca să îți reprogramezi călătoria într-o altă perioadă.”

Răzvan Pascu este adeptul amânării, nu anulării. ”Ținând cont de perioada asta ciudată, eu aș accepta. De ce? Pentru că riscați peste cine știe cât timp să nu mai aveți ce primi înapoi. Asta este perioada în care trăim. Eu cred că nu o să se implice deloc Comisia Europeană. Probabil că vor fi procese, că vor fi oameni supărați. Dar nu cred că, la situația la care s-a ajuns, cineva va putea să dea câștig de cauză, că va fi invocată clauza de forță majoră. A fost o cădere foarte bruscă. Așa cum spuneam: toate firmele erau cu piciorul pe accelerație și, dintr-odată, am intrat cu mașina în zid. Pur și simplu ne-am oprit, dar revenirea va fi foarte lentă. Nu va fi suficient să vină cineva și să dea un OK de genul: «Gata! De azi puteți să călătoriți». Știți cum e: încrederea o câștigi în timp, în ani de zile și o pierzi într-o secundă. Deci așa si aici: oamenii vor recăpăta încredere foarte greu.”

Cresc prețurile?

”Există riscul prețurilor mari. Până la urmă avem legea cererii și ofertei din economie: când cererea crește, cresc și prețurile. Rămâne de văzut ce va fi. Nimeni nu poate prezice în acest moment ce se va întâmpla! Pe de o parte, poate că românii vor călători în România, dar gândiți-vă că nu mai vin străinii! Deci, noi am pierdut foarte mult că nu mai vin italienii, care veneau mulți, mai ales prin Timișoara, București, toate marile orașe. Și atunci câștigăm pe o parte, pierdem pe alta. Eu nu cred că anul acesta va fi un an în care cineva să își permită să crească foarte mult prețurile. Eu cred că va fi efectiv un an de supraviețuire pentru toți”, spune Răzvan Pascu.

Cum rezolvăm cu voucherele de vacanță

Răzvan a vorbit și despre voucherele de vacanță. ”Mai avem și acele vouchere de vacanță. Din calcule sunt vreo 50 de milioane de Euro nefolosiți, pentru că practic oamenii au vacanța gratis și tot nu o iau. Deci, au rămas cu vouchere și multe dintre ele expiră până la sfârșitul lui aprilie. Încă puteți să rezervați cu acele vouchere de vacanță și sa va programați perioada la toamnă, la iarnă, dar măcar folosiți-le ca să nu le pierdeți!

În perioada asta mergeți la o agenție de turism, care să fie una solidă financiar, și pur și simplu faceți rezervarea folosind acel voucher de vacanță. Dacă nu le folosiți, multe dintre ele vor expira la sfârșitul lui aprilie. Utilizându-le, vă puteti rezerva vacanța pentru, să zicem, la toamnă. Tu ai dreptul să îl folosești 1 an de zile din momentul primirii. Îți poți rezerva vacanța unde dorești în România. Ați putea să fiți înțelepți și să cereți agenției să vedeți condițiile contractuale. Hotelul a devenit mai flexibil? Mă lasă, poate, să anulez cu o săptămână înainte? Atunci, poate din perspectiva asta, clienții vor citi mai cu atenție ce scrie în contractul semnat cu agenția.”

Ce recomandă?

”Dacă vreți o vacanță în următoarele 2 luni, luați-vă gândul! Stați acasă! Știu agenții care încă au rezervări, însă au pentru la toamnă, pentru iarnă, chiar pentru primăvara anului următor. Poate sunteți surprinși, dar există oameni care chiar rezervă. Mai ales pentru destinațiile exotice pe care ți le plănuiești cu un an înainte, ele trebuind să fie foarte calculate. Iar când îți faci rezervarea, să fii un pic mai atent la condiții. Să întrebi foarte clar: până când aș putea anula, astfel încât să nu pierd banii? Eu cred că de acum încolo agențiile, companiile aeriene și hotelurile vor fi mai deschise și mai flexibile. Și, dacă putem spune așa, e partea bună.”

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.