Noi măsuri împotriva noului coronavirus!

Sursa foto: EPA/JEON HEON-KYUN/Agerpres

Declarația Primarului General de astăzi, 20 martie 2020

Gabriela Firea: „Doresc să vă informez despre câteva măsuri pe care le-am luat și pe care le consider eficiente în această perioadă în care trebuie cu toții să prevenim răspândirea coronavirusului și să îi ajutăm pe medicii care luptă acum în spitale pentru a salva vieti:

1. Am achiziționat pentru Spitalul Victor Babeș aparatul care permite o viteză mai mare de efectuare a analizelor de testare (un sistem de extracție automată de acizi nucleici);

2. Am finalizat, prin ASSMB, achiziția pentru 2 aparate PCR de diagnosticare moleculară a infecției COVID 19;

3. Derulăm în regim de urgență achiziții pentru materiale sanitare, echipamente de protecție și dezinfectanți, la solicitarea celor 19 spitale pe care le administrăm;

Doresc, de asemenea, să vă anunț că am trimis scrisori pentru a solicita sprijinul Ambasadelor Statelor Unite, Germaniei, Chinei, Israelului și Austriei, care, la rândul lor, să trimită aceste scrisori către primăriile din capitalele statelor respective, în vederea solicitării unui sprijin necesar în această perioadă pentru cele 19 spitale din Municipiul București, având în vedere că în Capitala României se află cel mai mare număr de pacienți în cele 2 spitale de boli infecțioase – Victor Babeș și Matei Balș – și, unde, de asemenea, sunt și cele mai multe persoane aflate în carantină, peste 550 de persoane, iar acest număr crește în fiecare zi și, de asemenea, aproape 4.000 de persoane aflate în izolare.

De aceea, este de așteptat ca numărul de cazuri deja confirmate cu test pozitiv să crească.

Solicităm, așadar, și sprijinul ambasadelor pentru spitalele din București.

Sunt convinsă că vom primi ajutor și din partea ambasadelor la care am făcut apel, pentru că în această perioadă trebuie cu toții să dăm dovadă de solidaritate.

Vreau, de asemenea, să anunț că am organizat camere de triaj la 3 spitale: Colțea, Ion Stoia și Sf. Ștefan prin amplasarea, în regim de urgență, de containere dotate cu birou de consultații, grup sanitar, duș, apă și căldură, și care asigură circuitul funcțional corect pentru activitatea de triaj. Începând de astăzi organizăm camere de triaj la spitalele Sf Maria și Carol Davila, iar zilele următoare pentru Sf Stelian, Gorgos și Spitalul OMF.

De asemenea, spitalul Victor Babeș este pregătit să primească pacienți, este acum deja plin unul din corpurile de clădire pregătite, vom elibera și alte corpuri pentru a primi pacienți cu Covid-19.

În ceea ce privește decizia pe care am luat-o în urma discuțiilor repetate cu Ministrul Sănătății și alți oficiali din Ministerul Sănătății Spitalul Colentina va deveni spital suport pentru pacienții de COVID-19, sub îndrumarea directă a profesorului Streinu-Cercel.

Doresc să îi asigur pe pacienții de la Spitalul Colentina că nu vor fi lăsați de izbeliște și am găsit deja înțelegere la celelalte spitale din municipiul București, unele aflate în administrarea Primăriei Capitalei, altele la Ministerul Sănătății, pentru transferul acestora.

Astfel: 200 de pacienți reumatologici au fost transferati la spitalul Ion Stoia, 800 de pacienți hematologici vor fi preluați de spitalele Colțea și Fundeni.

De asemenea, pacienții cu afecțiuni gastroenterologice sunt direcționați către spitalul Cantacuzino, iar aproape 400 de pacienți oncologici către clinica Focus, cu care avem deja colaborare și celelalte spitale ale Ministerului Sănătății cât și ale Primăriei Capitalei vor prelua un număr mare de pacienți.

Vreau să fac o precizare pentru spitalul Colentina: acesta va prelua pacienți care prezintă două patologii: pe de o parte COVID-19 precum și un alt tip de îmbolnăvire. Vor fi echipe mixte de medici coordonate de profesorul Streinu Cercel.

În ceea ce privește spitalul Carol Davila, care primește pacienți care necesită dializă, medicii vor fi foarte bine pregătiți, vor avea echipamente de protecție în cazul în care vor apărea bolnavi care au afecțiuni renale dar și COVID-19.

Sunt convinsă că vom primi ajutor și din partea ambasadelor la care am făcut apel pentru că în această perioadă trebuie să dăm cu toții dovadă de solidaritate.

Reamintesc faptul că avem și un TELVERDE pentru persoanele care nu se pot deplasa – pentru seniori, pentru persoanele cu dizabilități și familii monoparentale, 0.800.821.218.

Puteți suna la acest număr de telefon fără costuri și Primăria Capitalei, prin DGASMB vine pentru a vă face anumite cumpărături sau a vă aduce medicamente.

Vă rog încă o dată pe cei care nu lucrați în sectoare vitale, în sănătate, în asistență socială, precum și în serviciile de utilitate publică, sau la farmacii sau magazine de alimentație publică, să rămâneți mai mult acasă, să aveți grijă de seniori și să îi ajutați pe elevi la teme, pentru că este o pauză de la a merge la școală, dar nu și o pauză de la educație.

Multa sănătate! Doamne ajută!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.