Raed Arafat: Comportaţi-vă cât mai responsabil şi respectaţi toate indicaţiile autorităţilor! Consideraţi recomandarile  ca şi cum ar fi obligatorii!

Declarație de presă, susținută alaturi de ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela și de secretarul de stat, Bogdan Despescu

Arafat: “Bună seara! Am să vă prezint pe scurt ce măsuri au fost luate în ultima perioadă şi ce acţiuni sunt în curs de realizare de către structurile Ministerului Afacerilor Interne, dar nu numai, pentru că aici vorbim şi de Ministerul Apărării Naţionale, şi de Ministerul Sănătăţii şi de structurile altor ministere şi instituţii care sunt implicate în combaterea şi prevenirea şi rezolvarea problemelor care sunt corelate cu COVID-19.

A fost operaţionalizat Centrul Naţional de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei, este în legătură cu toate centrele judeţene şi cu centrul din Municipiul Bucureşti şi a devenit locul unde acum avem toate datele care se concentrează pentru a face actul de coordonare mult mai uşor pentru toate structurile.

Continuă din partea Ministerului Apărării construirea şi instalare a Spitalului ROL 2, Spitalul Militar ROL 2 care se instalează în curtea Spitalului Aslan şi unde, bineînţeles, există şi alte activităţi care se desfăşoară la nivelul spitalului Aslan pentru pregătirea acestui aşezământ, să zicem, acestei clădiri, în caz în care va trebui să internăm acolo pacienţi cu gravitate uşoară sau medie sau chiar de terapie intensivă care sunt afectaţi de COVID-19.

 În data de 19 martie am semnat ordinul Comandantului acţiunii pentru constituirea Comitetului responsabililor zonali pe specialitate anestezie, terapie intensivă şi nominalizarea membrilor în contextul infecţiilor cu SARS-CoV-2. Bineînţeles, această acţiune este în comun cu Ministerul Sănătăţii. Acest comitet va răspunde prin responsabilii zonali de fiecare zonă din ţară, de organizarea modului de preluare şi rezolvarea cazurilor; mai ales pe terapie intensivă vorbim aici, pentru că presiunea mare, dacă începe să crească numărul cazurilor şi dacă avem un număr mare de pacienţi, presiunea mare va fi asupra secţiilor de terapie intensivă şi acest comitet va fi cel care va coordona această activitate sub coordonarea domnului secretar de stat Horaţiu Moldovan de la Ministerul Sănătăţii şi în colaborare şi cu Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă.

În rest, cel mai important lucru este siguranţă celor care lucrează în sistem.

Ştim că a fost o problemă cu livrarea echipamentelor de protecţie din lipsa acestor echipamente în stocuri. Chiar dacă s-a încercat mult de a achiziţiona cantităţi mari, întotdeauna ne-am întâlnit cu lipsa stocurilor pe plan internaţional şi nu a fost o problemă cu care s-a confruntat numai România.

Acum pot să spun că Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a semnat toate contractele subsecvente în urma acordurilor cadru încheiate de ONAC şi acum trecem la livrarea materialelor care au fost prevăzute în anexa Ordonanţei 11/2020 al Guvernului României, astfel ca să fie livrarea mai rapidă împreună cu Ministerul Apărării Naţionale şi mai ales cu Forţele Aeriene Române organizăm preluarea produselor în regim de urgenţă a cel puţin prima parte a lor şi livrarea lor către unităţile sanitare, către serviciile de urgenţă a unităţii de primiri-urgenţă, servicii de ambulanţă.

Pot să spun că primele măşti de nivel înalt de protecţie au fost distribuite de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă pe plan naţional.

Vorbim aici de măştile FFP2, FFP3, care au fost distribuite 80.000 de măşti pe lângă ce a adus Unifarmul, dar urmează de mâine să înceapă să sosească cantităţi importante de materiale şi să fie distribuite în regim de urgenţă de către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă cu titlu gratuit, fiind finanţate din bugetul de stat către unităţile sanitare şi către personalul care este în linie de front în această luptă. În sfârşit, aş dori să subliniez un aspect.

Astăzi, cu toţii am observat – şi domnul ministru a menţionat – faptul că un pic populaţia s-a relaxat şi am văzut că mai mulţi au fost la picnic, la drumeţii, afară, având în vedere că vremea a fost frumoasă.

Am fost nevoiţi să emităm şi un mesaj prin RO-ALERT, să le reamintim oamenilor de situaţia în care ne aflăm, chiar dacă nu este o situaţie critică, dar prevenirea, totuşi, rămâne linia cea mai importantă de apărare împotriva acestei boli.

Rugămintea noastră către toţi, chiar dacă prin ordonanţa militară emisă astăzi recomandăm unele măsuri în timpul zilei, consideraţi-le ca şi cum ar fi fost obligatorii, comportaţi-vă cât mai responsabil, pentru a vă proteja şi a proteja familiile voastre, comportaţi-vă responsabil şi aplicaţi regulile de igienă personală, evitaţi plecările şi ieşirile din casă dacă nu sunt justificate şi respectaţi toate indicaţiile autorităţilor!

Mulţumesc şi cu siguranţă o să vă comunicăm alte date pe linia medicală, cu cât ele evoluează. La acest moment pot să spun, astăzi, la ora 13:00, am avut 367 de cazuri confirmate şi mâine, bineînţeles, vom comunica cifra nouă la ora 13:00. Mulţumesc!”

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.