Raluca Lazăr – profesoară în Paris, Franța: ”S-au închis toate parcurile, toate obiectivele turistice, locurile de promenadă, nu mai ai voie nici în păduri”
Articol de , 23 martie 2020, 12:24
Raluca Lazăr, fost jurnalist la radio Antena Bucureștilor, actualmente București Fm, astăzi profesoară în Paris, a intrat în direct cu Marius Stoica și Alex Minculescu în cadrul Matinalului București FM, #BeFm #DeDimineata, povestind despre situația din Franța, ce măsuri s-au luat de către autorități în lupta contra COVID-19 și dacă oamenii respecta îndemnul #StamAcasa.
”Astăzi ne aflăm în prima săptămână de când s-a instituit izolarea parțială, deci trebuie să #StamAcasa – cum ne-a spus toată lumea. Se pare că francezii, fiind un pic mai rebeli, nu s-au supus complet acestor reguli. Foarte mulți au găsit motive de derogare. În prima zi lumea a ieșit în parcuri, deci autoritățile au fost obligate să ia măsuri mai drastice: s-au instituit amenzi pentru cei care sunt pe stradă fără autorizație specială sau motiv determinat. S-au închis toate parcurile, toate obiectivele turistice, locurile de promenadă, nu mai ai voie nici în păduri. Mai există anumite prefecturi sau primării care au luat măsuri specifice: restricții de circulație totale între orele 20.00 și 05.00 dimineața. Se soldează cu amenzi până la 1.500 de Euro dacă nu repsecți.”
Aprovizionarea magazinelor
Raluca Lazăr spune că și în Franța a fost isterie la nivel de cumpărături, dar că nu există probleme de aprovizionare. ”Magazinele sunt aprovizionate. În prima zi, toată lumea s-a năpustit asupra rafturilor cu paste și obiecte de igienă. Hârtia igienică a dispărut peste noapte. Dar, magazinele sunt aprovizionate și au un program apoape normal. Piețele funcționează, dar sunt supuse restricțiilor, mărfurile sunt protejate cu plastic, nimeni nu mai are voie să pună mâna pe marfă decât vânzătorii. Primărița Parisului a dorit menținerea acestor spații, dar cu respectare regulior stricte: 1 metru distanță și cele de care v-am spus.”
Sistemul educațional
Raluca Lazăr este profesoară în Paris, fiind direct implicată în sistemul educațional. Ea a explicat cum s-a schimbat radical predarea cursurilor în perioada de #StamAcasa din cauza #COVID-19. ”Viața elevilor a fost adaptată drastic. De o săptămână nu mai sunt la școală și profesorii au fost invitați să folosească platforme specifice agreate de sistemul educațional național. Dar platformele au cedat din cauza accesării excesive. Astfel, profesorii au adoptat metodele copiilor: trimit cursurile pe WhatsApp și alte rețele specifice vârstei mici, iar copiii au devenit, într-un fel, tutorii profesorilor în utilizarea acestor platforme.”
Criza măștilor și organizarea la nivel medical
”Regiunea de Est este cea cu cele mai multe cazuri, iar armata a fost invitată să intervină pentru a mai lua puțin din sarcina spitalelor ajutând cu spitale de campanie sau cu transport. De exemplu, au fost bolnavi transportați din Corsica spre Marsilia cu avion militar, alții spre Eleveția. Din păcate, ieri am avut primul medic care a murit în urma infecției cu coronavirus. Lumea medicală este foarte afectată de acest eveniment.
Există o plângere adusă de un colectiv de medici la adresa Primului Ministru și fostului Ministru al Sănătății, dar se pare că dosarul e mult mai vechi. Să vă explic. Din anul 2000, Franța a facut un stoc foarte important de măști și echipamente de protecție. În 2010, la Gripa Aviară, s-a făcut acest stoc. În 2013, s-a considerat că acesta era excesiv și nimeni nu l-a mai alimentat. Acum, la începutul acestei crize, spitalele s-au trezit că nu au măști și echipamente de protecție suficiente”, explică Raluca Lazăr.
Raluca susține că în ceea ce privește comunicarea autorităților către populatie, aceasta este transparentă. ”Șeful Serviciului de Sănătate din Franța face în fiecare zi punct de presă, la ora 17.00, cu noile informații, anunță numărul de decese și al persoanelor contaminate. Evident, poliția își face treaba. Sunt controale pe stradă. Au fost peste 90.000 de amenzi pentru cei care nu au respectat regulile de izolare.”