Ioana Brușten, colega noastră, stabilită în Scoția: „Oamenii nu mi s-au părut că sunt panicați, dar în momentul în care se instituie reguli, ele se respectă”

Ioana Brușten, colega noastră, realizator de programe și jurnalist București FM, scriitoare, actualmente aflată în Scoția, la Edinburgh, a vorbit cu Marius și Alex în matinal, explicând care este situația în Scoția, cum se aplică măsurtile de combate #COVID19 și care este atitudinea oamenilor.

„Mi-era foarte dor să fiu pe 98.3!”, marturisește Ioana. Referitor la numărul de cazuri de acolo: „499 de cazuri s-au anunțat oficial ieri la prânz. În fiecare zi, la ora 14:00, un comunicat oficial al Guvernului ne ține la curent cu situația. Scoția are 4 milioane de locuitori. Toate cifrele se însumează pentru Marea Britanie. Inițial a fost o altă abordare și când s-a văzut cât de mare e răspândirea virusului și cum cresc cazurile de la o oră la alta, s-a decis să se schimbe lucrurile.

Am văzut ieri discursul Premierului britanic, care iese în fiecarea seară, la ora 20:00, la TV. Sunt indicații clare, formulate limpede. A avut și doza necesară de emoțional, dar fără loc de discuții și interpretări. E clar: începând de azi nu se mai iese decât pentru cumpărături de alimente sau medicamente, te duci la muncă dacă nu poți lucra de acasă, ai voie să ieși din casă, ca să faci sport, doar odată pe zi – și singur! Nu există asocieri de mai mult de două persoane pe stradă și mai ieși, eventual, dacă vrei să ajungi undeva să oferi ajutor cuiva.”

Ioana Brușten a spus și că toate consulatele au program pentru urgențe: „Nu lucrează cu publicul, dar asigură permanent toate urgențele cetățenilor români care au nevoie de acte sau sunt în situații urgențe.”

Atitudinea oamenilor

„Oamenii nu mi s-au părut că sunt panicați, dar în momentul în care se instituie reguli, ele se respectă. Orașul Edinburgh este turistic și plin de oameni. De fapt, așa era! S-a golit semnificativ. Este mult mai liniște. Restaurante, cafenele, obiective turistice, toate s-au închis. Lume puțină, oraș liniștit, dar oamenii nu au aerul că ar fi disperați. În weekend a fost lume. La Portobello a fost lume pe plajă, la fel în parcuri. Acum nu. Însă, iată, chiar și în cazul acestor restricții avem o portiță: nu ieșiti să socializați, dar cum aici lumea aleargă mult și ar fi fost o dramă să îi ții în casă, pot face jogging. Oamenii poartă măști. Am văzut și mănuși purtate de persoane. Nu se mai găsesc gelurile de dezinfectare, nici șervețelele antibacteriene”, povestește Ioana.

Sistemul medical

„Sistemul național de sănătate avertizeză constant ca oamenii care lucrează în sistem să fie protejați. Acum, dacă suspectezi că ai probleme dai telelefon la un număr pus la dispoziție de ei, povestești cu cineva și ei hotărăsc dacă să ajungi la spital sau ce trebuie să faci acasă. Cred că abordarea față de medic e alta. Se merge mai puțin la medic, nu că ar fi delăsători. E un soi de rezistență, un soi de imunizare. Diferența majoră este că sunt foarte puține farmacii față de ce avem noi acasă. Medicamentele care se cumpara la liber sunt mult mai puține decât la noi”, a explicat colega noastră.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.