Andreea Minculescu, româncă stabilită în Belgia, la Liège: ”Dacă te oprește poliția, îi explici de ce ai ieșit, iar persoanele pot fi urmărite să se vadă dacă e adevărat ce au declarat”

arhiva

Andreea Minculescu, sora lui Alex, colegul nostru de matinal, a intrat prin telefon și a povestit în cadrul #BeFm #DeDimineata care este situația în Liege, dar și în toata Belgia, cum se comportă oamenii în situația pandemiei de #COVID-19, care sunt măsurile autorităților și care este starea generată de #Coronavirus.

“Situatia este cam la fel, diferența o face numărul de îmbolnăviri, de spitalizări. Nu stăm nici foarte rău, dar nici foarte bine. Cu o seară înainte aveam 122 de decedați, 1.851 de spitalizați – iar starea lor nu este foarte bună, din păcate, și avem un număr total de 4.269 de îmbolnăviri”, a spus Andreea.

Andreea Minculescu a punctat că Belgia este pregătită pentru cazuri destul de avansate. “Cei care au doar simptome și care nu prezintă risc nu se pot duce la spital. Dacă cineva are toate simptomele virusului nu se poate prezenta la spital decât dacă medicul de familie decide. Pentru o răceală, e sfătuit să stea acasă și dacă are probleme respiratorii se poate duce la spital.”

Se respectă carantina

”Oamenii respectă carantina. Ieșim la cumpărături, dar avem o distanță de 1 metru, 1.5 metri. Sunt linii pe jos care marchează distanța. Intră în magazin maxim 30 de persoane și se stă maxim jumătate de oră. Oamenii au mănuși și măști. Mașinile sunt puține, persoanele ieșind din casă doar dacă sunt obligați. Iar în mașină e voie o persoană, cel mult două. Aici, însă, foarte mulți nu au mașini, iar în autobuze se urcă respectând distanța. Ai voie să mergi într-un parc, lângă o apă, dar doar cu o singură persoana care să fie din familie și păstrând distanța. Belgia e într-o carantină strictă, nu avem adeverințe. Adică, nu poți ieși decât cu un anumit scop. Dacă te oprește poliția, îi explici de ce ai ieșit, iar persoanele pot fi urmărite să se vadă dacă e adevărat ce au declarat. Acum te duci la magazinul de lângă locuință, nu la supermarket la 5 kilometri distanță, că e oferta mai mica. Și în parc, tot lângă dimiciliu”, explică Andreea Minculescu.

Cum Liège este un oraș universitar, #Coronavirus a trimis acasă mare parte a studenților. Se studiază online. ”Majoritatea studenților s-au întors la părinți și fac cursurile online. Se va prelungi școala online până la sfârșitul lunii mai, început de iunie. Se poate ca și examamenele să se dea tot online. Din câte știu, nu se va îngheța anul”, povestește ea.

Andreea Minculescu a spus că Belgia a închis granițele, putându-se călători doar cu certificate sau pentru ceva urgent. Măsura s-a aplicat și ”pentru a nu ieși sau intra vecinii la noi – Germania și Franța.”

Sistemul medical

Andreea susține că ”Medicii au destule reguli stricte. În Liège e o nouă clinică privată, foarte mare, unde s-au reunit mai multe clinici mici. Au multe paturi pentru urgente. Au o intrare complet separată. Lumea, însă, nu mai vine la urgență pentru orice. Vin doar cei cu adevărat bolnavi. Pacienții au reguli să schimbe măștile, au 2 tipuri de măști, au ecrane cu regulile, iar dacă nu știu au medici coordonatori care îi ajută, în cazul în care medicii curanti nu sunt disponibili în acel moment. Medicii de urgență sunt fericiți să ajute oamenii și, deși sunt epuizați, sunt motivați să ajute la vindecare. Se caută tot felul de remedii, dar Belgia e precaută cu informațiile. Se așteaptă să fie informație verificată. Multă lume speră să se găsească un remediu, ca orice țară din lume să descopere ceva. Dar, dacă dăm speranțe care nu se pot îndeplini nu e bine.”

Andreea explică faptul că în Belgia televiziunea nu alarmează populația. ”Încearcă să ne spună ce să facem, să fim conștienți că e ceva important, dar nu intră în ceva ce poate să creeze depresie. Ne îndrumă cum să avem grijă, cum să ne descurcăm în situația de criză, dar nu alarmează populația.”

Aprovizionarea

”Magazinele sunt foarte bine aprovizionate. Acum două săptămâni au fost persoane care au luat mai mult. Mai rău stăm la faină, dar se pare că vor aduce noi stocuri. Oamenii cumpără moderat. Se duc odată pe săptmână la cumpărături și preferă să lase și pentru ceilalți. Cei care cumpără pentru persoane mai în vârstă, iau ceva mai mult. Un vecin se poate duce pentru 4 sau 5 vecini mai în vârstă și atunci iau cantități mai mari”, explică Andreea Minculescu.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.