Guvernul a aprobat Ordonanța de Urgență privind amânarea plăţii ratelor la bancă atât pentru persoane fizice, cât şi pentru firme.
Ministrul Finanțelor, Florin Cîţu, a precizat că ratele la bănci pot fi suspendate la cererea debitorului – persoană fizică sau juridică – pentru o perioadă de până la nouă luni, dar nu mai mult de 31.12 2020.
Cîţu a menționat că este vorba despre firme sau persoane care au fost afectate de măsurile luate în contextul pandemiei de COVID-19.
Acesta a precizat că vor fi aprobate, cel mai probabil săptămâna viitoare, normele metodologice privind aplicarea ordonanţei şi că în baza acestora va fi o plajă „foarte largă” privindu-i pe beneficiarii prevederilor acestei ordonanţe.
Ministrul a mai precizat că de această prevedere legală vor beneficia persoanele care nu au restanţe la momentul depunerii cererilor.
Cererile pot fi depuse cel mai târziu până la încetarea stării de urgenţă pe teritoriul României.
În ceea ce priveşte dobânzile după perioada de suspendare, Florin Cîţu a spus că aceste dobânzi se capitalizează la soldul creditului existent şi se reeşalonează pe toată durata creditului. Excepţie vor face creditele ipotecare pentru care dobânda se va plăti într-o perioadă de maximum cinci ani, a explicat ministrul.
Premierul Ludovic Orban a declarat la începutul şedinţei de Guvern că în Ordonanţa de Urgenţă privind amânarea ratelor la bănci vor fi incluse şi contractele de leasing.