Ciprian Marin, român stabilit în Germania, la Essen: „De la primul anunț făcut de Guvern, s-a stat în casă”
Articol de , 26 martie 2020, 14:51
Cirpian Marin, român care locuiește în Essen, a povestit în matinalul #BeFM De #Dimineață despre măsurile luate de Germania în lupta împotriva #COVID-19, care este situația în spitale și cum reacționează oamenii față de măsurile impuse pentru stoparea răspândirii #Coronavirus.
Despre statisticile comunicate de către autorități, Ciprian Marin precizează: „Aseară erau 187 de decedați. Dacă putem spune că suntem bine este pentru că s-a încercat să nu se blocheze sistemul medical. S-au luat măsuri încă de la bun început. De exemplu, eu trebuia să plec pe 15 în vacanță. Mi-au anulat călătoria ca să ma ferească de orice pericol și să se ferească și pe ei aducându-mă înapoi. Au adus toți oamenii care erau plecați în călătorii. Magazinele au fost aprovizionate în permanență. La început a fost și aici puțină nebunie, dar sunt aprovizionate. În partea de jos, în Bayern, oamenii au fost închiși la domicilu, dar acum se revine ușor asupra acestei situații.”
Referitor la testarea făcută de Germania, Ciprian explică: „În perioada acelei testări de pe stradă, eu am stat acasă, dar s-au făcut centre de testare în cel puțin jumătate de spitale, urmând ca aceste centre să ajungă să existe în toată țara. Nu știm sigur dacă vom fi testați cu toții. De exemplu, am un prieten adus din Thailanda, cu avionul. El a fost carantinat la domiciliu și încă nu a fost testat. Urmează după cele 2 săptămâni.”
Respectarea măsurilor
„Oamenii aici sunt obișnuiți să respecte regulamentele. Au apărut și de luni avem lista de amenzi dacă se încalcă regulile. De la primul anunț făcut de Guvern, s-a stat în casă. Una dintre reguli a fost să nu se apropie de bătrâni și oamenii chiar stau departe de ei. Din lista de amenzi, vă dau niște exemple: dacă se constată întâlniri mai mari de 2 persoane – 200 Euro/persoană; pentru vizite nepermise în spital – 800 de Euro; în caz de organizare de picnic sau grătare – 250 euro/persoană; pentru întâlniri în public mai mari de 10 persoane, este la latitudinea ofițerului de Poliție suma, iar ea poate fi însoțită de privarea de participare la evenimente publice de până la 5 ani”, spune Ciprian.
Măsurile se impun în toată Germania, dar mai ales în cele două zone roșii.
„Noi suntem a doua zonă roșie (n.r. Essen), dupa Bayern. În partea de Nord, la Hamburg, situația e mai relaxată. Am un coleg de muncă aflat în zonă și mi-a spus că sunt atenți, dar situația nu e atât de gravă. Aici, fiecare Land are președinte și guvern local care își face regulament propriu, dar fără să contravină cu Guvernul. Circulația în Germania e momentan fără probleme. Cel puțin unde am circulat eu nu am avut probleme, nu am văzut filtre. Spre granițe sunt măsuri, iar acolo sunt și testări. Există cadre medicale care colaborează cu poliția. Iar poliția, când are de făcut astfel de lucruri, e cu echipaj medical specializat – mai ales dacă este ceva cu risc de infectare.”
Ciprian Marin a explicat că sistemul medical este foarte bine pus la punct, în farmacii sunt medicamente, acestea fiind deschise, o singura problemă având cetățenii.
„Singura problemă este pentru persoanele care au încercat să ia măști. Ele nu s-au mai găsit pentru larg consum, dar spitalele nu duc lipsă! Medici sunt destui și solidaritatea medicală funcționează.”
Și în Germania restaurantele sunt închise, mall-urile pustii cu excepția supermarket-urilor și farmaciilor din incintă. Cât despre efectele economice, al a precizat: „Efectele se văd în domenii precum restaurante. Dacă îl ții deschis, chiar și fără oameni la mese, te amendează cu 4.000 de Euro. Toți angajații din hoteluri sunt în șomaj tehnic, de aceea e creată legislație în favoarea lor. Oamenii nu pot fi scoși din chirie, li se permite să fie restanțieri la întreținere și să plătească mai târziu toate dările.”