Primăria Capitalei are grijă de vârstnici și de oamenii străzii!

Sursa foto: Mircea Apostolescu

În efortul de a limita răspândirea noului coronavirus, la dispoziția primarului general al Capitalei Gabriela Firea, Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București (DGASMB) a trecut la implementarea unui program de sprijin pentru categoriile vulnerabile – persoane de peste 65 de ani și oamenii străzii.

Sursa foto: Mircea Apostolescu

Cât privește persoanele de peste 65 de ani, care ar trebui să își părăsească cât mai puțin posibil locuințele pentru a evita infestarea cu noul coronavirus, Municipalitatea a pus în practică un sistem de intervenție pe mai multe paliere, sistem ce implică atât forțele proprii, cât și structurile de protecție socială ale primăriilor de sectoare.

Astfel, persoanele care nu au alt sprijin în afară de autorități, nu au membrii de familie mai tineri care să le poată face cumpărăturile, pot suna fie la numărul de telefon pus la dispoziție de către PMB, 0800821218, fie la cele de la primăriile de sector.

În timpul interviului telefonic, persoanele vârstnice pot solicita să li se facă anumite cumpărături. În baza acestor solicitări, PMB pune în mișcare rețeaua de voluntari.

Voluntarii vor face cumpărăturile respective, le vor livra la domiciliul persoanei vârstnice și vor primi banii pentru acestea.

Sursa foto: Mircea Apostolescu

„Persoanelor care nu au venituri pentru a-și putea permite o listă de cumpărături, PMB, prin DGASMB, fie le duce hrană caldă acasă, din două în două zile, în cantitate suficientă pentru cele două zile, fie primesc un pachet de alimente de bază, dacă veniturile sunt sub 705 lei pe membru de familie. Acest pachet este gândit astfel încât să le asigure hrana pentru 30 de zile”, explică șefa DGASMB, Cosmina Simean.

În ceea ce-i privește pe oamenii străzii, conform Ordonanței militare numărul 3, care impune autorităților locale să identifice persoanele fără adăpost și să pună la dispoziția acestora facilități de cazare și mijloace de subzistență, PMB asigură locuri de cazare pentru toți cei aproximativ 900 de oameni ai străzii din Capitală, spune șefa de la Asistență Socială.

Din evidențele DGASMB și ale Poliției Locale a Municipiului București, în Capitală trăiesc circa 900 de persoane fără adăpost. Dintre acestea, 822 sunt identificate în ultimele trei luni.

Sursa foto: Mircea Apostolescu

„PMB pune la dispoziție un număr suficient de locuri de cazare, pentru toți cei 900 de oameni au străzii. Aceste locuri sunt atât în centrele DGASMB – am mai deschis un nou centru pentru persoanele adulte fără adăpost, femei și femei cu copii aflate pe stradă, cât și în cadrul unor unități private care pot asigura gazduirea acestor persoane. La acest moment, avem deja în jur de 500 de persoane fără adăpost cazate în facilitățile noastre”, a declarat Cosmina Simean pentru București FM.

Șefa DGASMB precizează că legislația în vigoare nu a restrâns libertățile civile într-atât încât să poată fi ridicate cu forța persoanele care nu vor să se adăpostească.

„Însă lucrăm permanent pe stradă pentru a-i convinge. În ultimele două zile, nu am avut foarte multe cazuri de refuz. Se pare că informația cu privire la pericolul pe care îl reprezintă coronavirusul a ajuns și la oamenii străzii și, în afară de câteva cazuri punctuale, am reușit să convingem majoritatea persoanelor să se adăpostească și să rămână în centrele de adăpost pentru o perioadă mai lungă”, a mai afirmat Cosmina Simean, șefa DGASMB.

Am vizitat, astăzi unul dintre centrele de adăpost ale DGASMB. Este vorba despre Hotelul „Sir” de la Gara de Nord.

Sursa foto: Mircea Apostolescu

Aici, sunt, deja cazate 74 de persoane adulte fără adăpost, capacitatea totală fiind de 126 de locuri. Oamenii străzii sunt cazați, pe sexe, în camere single sau cu două paturi, cele mai multe dintre ele cu baia în cameră și cu televizor.

La sosirea în centru, persoanele fără adăpost primesc haine de schimb și se pot spăla. De asemenea, ei beneficiază, pe toată durata șederii, de trei mese pe zi. Până la ridicarea stării de urgență, oamenii străzii pot sta în centrele Primăriei Capitalei 24 de ore pe zi, spune Ana-Maria Bran, coordonatorul centrului pentru persoane fără adăpost de la Hotel „Sir”.

Reprezentanta DGASMB mai spune că singura condiție este ca persoanele respective să nu se comporte violent cu ceilalți beneficiari.

Au fost și persoane fără adăpost care, în ciuda avertismentelor asistenților sociali, au părăsit centrul, pe baza unei declarații pe proprie răspundere. Unii dintre acești oameni ai străzii au fost amendați de Poliție și, ulterior, s-au întors în centrul DGASMB, povestește Ana-Maria Bran.

Beneficiarii de la Hotelul „Sir” erau foarte mulțumiți de condițiile de cazare, de igienă, de calitatea mâncării și, mai ales de faptul că asistenții sociali se poartă foarte frumos cu ei. Unii dintre oamenii străzii spuneau chiar că centrul le-ar schimba viața și își doresc ca epidemia să dureze cât mai mult, pentru a beneficia de condițiile bune de cazare și masă.

Singura problemă pare a fi lipsa țigărilor. De vreme ce nu mai ies din adăpost, oamenii străzii nu mai produc bani, deci nu mai au cu ce să își cumpere țigări. De asemenea, aurolacii se mai plângeau de faptul ca angajații magazinului de vis-a-vis s-ar fi purtat urât, discriminatoriu cu ei.

Această prezentare necesită JavaScript.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.