Chef Paul Siserman, Cluj Napoca: ”Trebuie să nu avem contact cu curierul, să plătim cu cardul. Iei coletul cu mănuși, verși conținutul în alt recipient, arunci mănușile și ambalajul!”
Articol de , 30 martie 2020, 12:45
Paul Siserman, Chef din Cluj, a povestit cu Marius și Alex în matinalul #BeFm #DeDimineata, despre cât de sigur este serviciul de food delivery, dăca restaurantele au luat toate măsurile de #protecție ca să nu riște îmbolnavirea cu #Coronavirus a comunității unde livrează mâncarea și cât de afectat este domeniul din cauza #pandemiei de #COVID-19.
Propietar de food delivery, primul care și-a suspendat activitatea în Cluj odată cu situația generată de #pandemie, Paul Siserman explică: ”Am încercat să trag un semnal de alarmă vis-à-vis de restaurantele care fac haotic livrare online. Nu îi condamn că încearcă să salveze afacerea. Sunt mulți care au angajați și nu e chiar simplu să îi lași în șomaj tehnic. Firmele care fac delivery după ureche au o mare problemă vis-à-vis de ce înseamnă ambalaje. Virusul se transmite și de la persoane asimptomatice, deci un angajat sau un curier asimptomatic îl poate transmite. Asta implică, deci, multe resurse: lămpi UV care să dezinfecteze. Iar ele nu mai sunt. Am căutat personal aceste lamp. Am căutat și aparate de ozon. Nu am mai găsit. Lipsește tot ceea ce înseamnă tehnică de igienizare, care acum este un fel de aur. Iar dacă nu ai lămpi UV sau substanță biocidă nu poți dezinfecta! Însă, problema este că substanțele biocide atacă tot ce este ambalaj biodegradabil și distrug și mâncarea.”
Chef Siserman spune că desi este foarte greu, nu e imposbil. ”Ar trebui să se respecte normele: dezinfectarea in fiecare zi a tot ceea ce înseamnă suprafețe din bucătării, să se facă transport cu mașini autorizate și după fiecare livrare să se curețe cu aparate de ozon. Noi am făcut un grup de motocicliști și livrăm în Cluj medicamente persoanelor aflate în nevoie. De fiecare dată dezinfectăm costumul, schimbăm mănușile, cine le duce nu are contact cu persoana. Dar firmele de food delivery, ca și cele de coletărie au mari probleme. În discuțiile mele cu șeful de la DSV din Cluj am întrebat la ce temperatură moare virusul acesta și omul a ridicat din umeri. Deci, nu știm! Și atunci, trebuie să ne protejăm cât mai mult. Trebuie să nu avem contact cu curierul, să plătim cu cardul. Iei coletul cu mănuși, verși conținutul în alt recipient, arunci mănușile și ambalajul!”