Vlad Burac, jurnalist, Chișinău: ”Unii moldoveni au luat-o ca pamflet. Alții sunt responsabili și sunt acasă”

Vlad Burac, jurnalist din Chișinău, a povestit în matinalul #BeFM #DeDimneata despre măsurile autrorităților din Republica Molodova în lupta împotriva #COVID-19, care este atitudinea oamenilor și cum face față sistemul medical de peste #Prut.

”Începând de azi nu ai voie să ieși fără un motiv. Dacă mergi la job, trebuie permis, dar și buletinul. Ieri a fost dată Ordonanța de Guvern iar măsurile încep de azi și sunt valabile până vineri. Armata a ieșit chiar de săptămâna trecută, de miercuri. A ieșit echipată totalmente, dar au mai deagajat un pic, renunțând la mitraliere. Militarii sunt pe câteva străzi principale din Chișinău, cu titlul că ajută poliția. Persoanele de peste 60 de ani nu au voie să iasă fără o motivație normal. Poliția va fi mobilizată și mai tare, alături de armată. Se propune ca persoanele care încalcă regimul impus să aibă și doasar penal. Toată lumea s-a mobilizat și așteptăm rezultate până la sfârșitul acestei săptămâni, să vedem ce măsuri se vor lua, mai ales referitor la testare”, explică Vlad Burac.

În Republica Moldova sunt 263 de cazuri cu 2 decese si 32 de cazuri apărute ieri. ”La capitolul spitalizare a fost un pic problematic. Ministru Sănătății a zis că trebuie se ne mobilizăm mai tare, astfel că mai multe spitale au început să primească bolnavi. Astfel, începând de azi, amenajează un spital într-o zonă de evenimente, creând un spațiu pentru 700 de pacienți. În țară, spitalele sunt arhipline, undeva în afara orașului Chișinău o comună a rămas fără personl medical întrucât toți au fost mutați în carantină. Avem și alte orașe în sudul țării care sunt izolate total. Medicii mucesc în regim destul de alert. Printre cele 2 decese avem și o doamnă de 79 de ani, care era din cadrele medicale. Vestea bună este că 13 persoane deja au fost trimise acasă, fiind tratate încă de la începutul #pandemiei. Vine ajutor medical și din America și din România. Un ONG ajută sistemul medical cu liziere gratuite. Mulți antreprenori locali s-au moblizat, se colectează fonduri pentru a fi donate sistemului spitalicesc”, precizează jurnalistul.

Vlad Burac spune că populația, în mare parte, nu a luat în serios încă de la început situația de #pandemie. ”Unii moldoveni au luat-o ca pamflet, astfel că sâmbătă un bărbat de 48 de ani a fugit din spital. A fost reținut de poliție și adus la spital. Un alt exemplu: deși a fost interzisă reuniunea publică, tinerii au ieșit la grătare, asta însemnând amenzi. Unii au luat și dosare penale. Alții sunt responsabili și sunt acasă, dar avem și dintre cei care se plimbă cu sau fără treburi.”

Despre informațiile pe care le are legat de Rusia, el afirmă: ”În Rusia, marketing-ul politic pentru afară lucrează foarte bine. Nu știm numărul exact de persoane bolnave, dar e foarte mare. Au instituții medicale performante și institute care lucrează pentru elaborarea de vaccine. Dar numărul de îmbolnăviri e mare – săptămâna trecută erau zeci de mii de cazuri în întreaga Rusie. Momentan, însă, nu avem de unde să știm. Guvernul se străduiește să nu împrăștie panica. De altfel, Rusia fiind o țară mare, nici nu știu dacă au reușit să calculeze.”

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.